Steeds meer Delftenaren verkiezen groen voor tegels

Delftenaren hebben de smaak te pakken. Tijdens de succesvolle eerste Tegel Eruit, Plant Erin actie van 2023 werden meer dan 2000 tegels gewipt, wat gelijk staat aan 184m2 groen. De vrijwilligers van De Klimaatmaat stonden deze keer bij tuincentrum Groenrijk ’t Haantje, waar ze Delftenaren van hun tegels afhielpen. Deze actie werd georganiseerd samen met de Rijswijkse collega’s van Operatie Steenbreek.

Delftenaren die tegels inleverden krijgen daar gratis plantjes voor terug. Plantjes kunnen direct aan de kraam worden opgehaald of op een later moment met een voucher worden opgehaald bij de deelnemende tuincentra. Deze eerste actie gaf het startschot voor de Delftse deelname aan het NK Tegelwippen, de landelijke strijd tussen gemeenten om zoveel mogelijk tegels in te wisselen voor groen. Wat meer groen betekent een koelere tuin, meer biodiversiteit en betere bescherming tegen hoosbuien.

Inschrijvingen blijven binnenstromen
Het is duidelijk dat in het derde jaar dat De Klimaatmaat bestaat, er steeds meer bekendheid is bij het grote publiek. Bewoners kunnen bij ons niet alleen terecht voor tegels wippen, maar ook voor duurzaam hergebruik van tegels. Zo worden oude tegels nieuwe moestuinbakken op scholen, stapelmuurtjes, of ondersteuningspilaren voor een watertank. De inschrijvingen voor dit soort projecten én de Tegel Eruit, Plant Erin acties blijven binnenstromen.

Komende acties
Op zaterdag 27 mei staat de Klimaatmaat karavaan bij het Sportfondsenbad in Hof van Delft. Op zaterdag 9 september komt De Klimaatmaat langs bij het Stationsplein in de binnenstad van Delft. Voor alle acties kan nu al worden ingeschreven via klimaatmaatdelft.nl.

Tegel Eruit, Plant Erin wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Delft, Duurzaamheidscentrum De Papaver, GGZ Doel, Intratuin Pijnacker en Groenrijk ’t Haantje.