Steeds meer geveltuintjes in gemeente Gennep

Op initiatief van bewoner Silvia Berends en haar buren zijn de eerste vier geveltuintjes aangelegd bij De Doelen in Gennep. Wethouder Frank Pubben kwam even langs tijdens de werkzaamheden en zag het zienderogen groener worden. Bovendien was het heel gezellig om buurtgenoten samen aan de slag te zien!

Aangezien geveltuintjes in de openbare ruimte liggen, waar de gemeente voor verantwoordelijk is, is eerst bekeken of er voldoende ruimte overblijft voor passanten. De gemeente heeft de plantvakken plantklaar gemaakt. De rest is helemaal door de bewoners zelf geregeld.

Silvia zegt daarover:  “Ik heb eerst zelf een flyer gemaakt en die bij de buren door de bus gedaan. Daarna heb ik aangebeld en ben met ze in gesprek gegaan. Door een mailtje naar ‘groenergennep’ is het balletje gaan rollen, en de gemeente heeft de plantvakken aangelegd. Ik ben zelf op zoek gegaan naar sponsors en budget voor beplanting. Mijn woning is van Mooiland, ook zij steunen deze actie. En nu is het zo ver dat we zelf de plantjes konden zetten.

Wethouder Frank Pubben: “Dit is een prachtige manier om te vergroenen, het sluit heel goed aan bij de ambities die we als Steenbreek-gemeente hebben. Geveltuintjes geven straten waar de huizen geen voortuin hebben een heel ander aanzicht: de straat wordt groener en gezelliger. Daarnaast kan het regenwater beter in de bodem zakken en zorgt de geveltuin voor verkoeling tijdens de steeds warmere zomers. En de bloemen en planten zijn goed voor veel soorten insecten, vlinders en vogels. We zijn heel blij met vergroeners zoals Silvia. We hopen dat andere bewoners dit voorbeeld zullen volgen.”

Gennep wil de aanleg van de plantvakken voor geveltuintjes in de toekomst als gemeente in eigen hand houden, zodat ze ook weten waar de geveltuintjes komen te liggen. Zij kunnen ook checken of er bijvoorbeeld kabels en leidingen in de grond zitten. Zo houden ze voldoende grip en zorgen ze ervoor dat er geen geveltuintjes op ongewenste plekken komen. Elke bewoner staat zelf aan de lat om het geveltuintje te beheren en te zorgen dat er geen overlast ontstaat.

Zodra de spelregels voor geveltuintjes in de openbare ruimte zijn uitgewerkt gaat de gemeente de aanleg-ronde voorbereiden waar ze in het najaar weer een aantal geveltuinen kunnen aanleggen. Het streven is om dit najaar zo’n 20 geveltuintjes aan te leggen. Silvia Berends wil daarbij tips geven aan bewoners, over hoe je dit aan kunt pakken. Meer info volgt via de gemeentelijke website.  Geïnteresseerde bewoners kunnen alvast een mailtje sturen naar:  groenergennep@gennep.nl.