Steenbreek en Dar halen 1400 m² stenen op

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 april haalde Dar in samenwerking met Operatie Steenbreek bij dertig adressen in vier Nijmeegse wijken stenen op. Bewoners uit Heseveld, Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil deden mee. Zo maken we Nijmegen samen groener.

Stenen eruit
Veel tuinen zijn verhard met tegels. En dat is zonde. Regendruppels zakken niet door tegels heen. Het regenwater stroomt hierdoor meteen het riool in. En dat water kunnen we juist goed gebruiken als het langere tijd droog is. Nu de stenen eruit zijn, zakt het regenwater in de bodem en vult het grondwater aan. En daar zijn de planten blij mee.

Groen erin
Bomen en struiken ervoor dat je tuin en huis koeler blijven in de zomer. Daarnaast houden vlinders, bijen en vogels van groene tuinen. Alle deelnemers kregen van Dar daarom twee compostzakken, bloemzaadjes en informatie van Operatie Steenbreek over hoe zij hun tuin groen kunnen maken en houden.

Enthousiaste reacties
Bij deze actie was ruimte voor dertig adressen. De aanmeldingen zaten al heel snel vol. De reacties bij het ophalen van de stenen waren erg enthousiast. Marjan uit het Waterkwartier: “We vervingen vorig jaar de schutting. Nu is het tijd om daar groen naast te zetten. We planten een appelboom en een vijgenboom. De voortuin pakken we ook aan. En we hebben meteen een afspraak bij het tuincentrum gemaakt.” Birgit, nog niet zo lang wonend in het Waterkwartier, liet ook haar tuintegels ophalen: “Alles lag vol met steen, dat is toch geen tuin? We gaan er nu een échte tuin van maken.”

Hergebruik van de opgehaalde stenen
De opgehaalde stenen tellen mee voor de derby tegen Arnhem in het NK Tegelwippen. Dat schiet lekker op. Dar en Operatie Steenbreek zullen de proef evalueren. Hopelijk komt er een vervolg op deze geslaagde samenwerking, zodat we meer straten in de regio kunnen vergroenen. De opgehaalde stenen worden hergebruikt. De voorbereidingen voor de bouw van een eco-ruine zijn in volle gang. Dit is een samenwerking van de bewoners van Duurzaam Hees, Operatie Steenbreek, gemeente Nijmegen en Onder de bomen. De stenen worden hergebruikt zodat insecten in de gestapelde stenen beschutting vinden. Rond de eco-ruine komen planten en bomen die zorgen voor een ecologisch geheel.