Steenbreek lid van Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving

Stichting Steenbreek is een van de nieuwe leden van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL). De in totaal 25 nieuwe leden moeten zorgen voor een betere afspiegeling van de samenleving en actuele trends rond de fysieke ruimte.

‘Fantastisch dat Stichting Steenbreek is benoemd tot deelname aan dit overlegorgaan. Dit is een mooie erkenning voor het werk dat we doen’, zegt directeur Roel van Dijk. ‘Steenbreek laat hiermee zien dat zij een organisatie is die ertoe doet. Via dit orgaan worden we dus structureel betrokken bij vraagstukken op het gebied van natuur, biodiversiteit en klimaat. Naast dat we worden gevraagd om onze zienswijze te delen, kunnen we in samenwerking met ons netwerk ook onderwerpen agenderen.’

Afspiegeling
Het OFL richt zich sinds 2018 op de fysieke leefomgeving. Het komt voort uit het Overlegorgaan Infrastructuur en Milieu en de Overlegorganen Verkeer en Waterstaat. Het overlegorgaan wint advies in van maatschappelijke organisaties en agendeert actuele vraagstukken. Het organiseert overleg over alles in de fysieke leefomgeving waarbij rijksoverheid en maatschappelijke organisaties met elkaar samenwerken.

De zoektocht naar een betere afspiegeling vond de afgelopen 2 jaar plaats. Huidige leden en betrokken ministeries is gevraagd welke perspectieven er ontbraken. Die nieuwe perspectieven zijn nodig voor huidige projecten zoals de Binnenvaarttafel, periodiek overleg over het Deltaprogramma, de Mobiliteitsvisie en het verduurzamen van woonwijken en bedrijventerreinen via het Nationaal Klimaatplatform.

Vergroening
Een aantal nieuwe leden is uitgenodigd vanwege hun betrokkenheid bij het thema natuur, bijvoorbeeld bij het verduurzamen van de fysieke leefomgeving. Nieuwe leden rondom het thema klimaat en energie zijn Energie Samen, de Vereniging Duurzame Energie en de Jonge Klimaatbeweging. Voor vergroening is dat onder meer Stichting Steenbreek.

Steenbreek-directeur Van Dijk hoopt onder andere onder de aandacht te brengen hoe ieder vanuit zijn eigen expertise (bewoners, ondernemers, overheid, maatschappelijke organisaties) samen de verantwoordelijkheid gaan dragen voor het vergroenen van onze omgeving. ‘Het is niet alleen de overheid of de ondernemer.’

Benoeming
Verschillende ministeries kunnen in overleg met een coalitie van nu 63 partners, maar die partners kunnen ook onderwerpen agenderen. Naast leden kent het OFL deelnemers die incidenteel aansluiten. In veel gevallen versterkt de inbreng van de leden de rapporten en het beleid van het Rijk. Ook kunnen de gesprekken leiden tot meer samenwerking om op thema’s samen op te trekken.

De 25 nieuwe leden worden benoemd door de (demissionair) Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het OFL organiseert voor de zomer een bijeenkomst voor alle leden om stil te staan bij de nieuwe samenstelling en koers. Voor 38 leden gaat het om voortzetting van hun lidmaatschap.