Helft Nederlanders heeft overlast door warmte

Maar liefst 48 procent van alle Nederlandse balkon- en tuinbezitters kampt met warmteoverlast door klimaatverandering. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek onder 1.058 Nederlanders met een tuin en/of balkon. Daarnaast zegt één op de drie ondervraagden last te hebben van wateroverlast door extreme regen. Een jaar geleden bedroeg dit nog slechts 24 procent.

De gevolgen van warmteoverlast worden vooral gevoeld in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (51 procent) en in het Oosten van Nederland (52 procent), terwijl wateroverlast door extreme regen voornamelijk voorkomt in het Zuiden van Nederland (veertig procent). “Steeds meer Nederlanders worden geconfronteerd met de schadelijke effecten van klimaatverandering”, zegt Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek. “De huidige situatie vraagt zowel om onze aandacht, als één heldere oplossing. Door vaker te kiezen voor groen in plaats van tegels, leveren we samen een bijdrage aan een leefbare toekomst, waarbij we de gevolgen van hittestress en wateroverlast hopelijk zoveel mogelijk beperken.”

Tuinen vol tegels
Ondanks dat steeds meer Nederlanders te maken krijgen met water- en warmteoverlast, heeft nog altijd een kwart van alle ondervraagden een volledig versteende tuin. Daarbij heeft slechts 45 procent van hen het afgelopen jaar zijn tuin of balkon vergroend om bij te dragen aan een beter klimaat. Een jaar geleden gold dit nog 49 voor procent van alle respondenten. Dit is extra bijzonder omdat maar liefst negen op tien Nederlanders aangeven dat een groenere tuin bijdraagt aan een beter klimaat én een gezonde(re) leefomgeving. Van Dijk: “Volledig versteende tuinen laten minder goed water door en geven daarnaast veel meer warmte af dan tuinen met gras, planten, bloemen en bomen. Zeker voor steden en dorpen, waar de warmte gemakkelijker tussen de gebouwen blijft hangen, kan het vergroenen van tuinen en balkons al snel een groot verschil maken.”  

Tegen de tegeltax
Wanneer het gaat om de (verdere) vergroening van dorpen en steden, vindt maar liefst tachtig procent van alle respondenten dat op dit moment de bal bij het Rijk ligt. Desondanks zijn nog altijd zes op de tien respondenten fel tegen een verplichte tegeltax. Opvallend genoeg zijn Nederlanders met een modaal tot twee keer modaal inkomen de grootste tegenstanders van een belasting op tegels in de tuin (63 procent). Van Dijk: “Een tegeltax is wat mij betreft niet een magische oplossing voor het grotere probleem. Het is aan iedereen: de overheid én de samenleving om door te pakken en onze leefomgeving stap-voor-stap te vergroenen en te werken aan een betere biodiversiteit. Het is mij om het even of dat gebeurt door tegels te wippen, plantsoenen aan te planten of bestrating te belasten. Het belangrijkste is dat we met zijn allen de handen uit de mouwen steken voor een groenere toekomst.”

Beeld: Beelbank van de Leefomgeving