Even voorstellen: Steenbreekconsulent Barbara Tetteroo

Stichting Steenbreek werkt met consulenten, die in heel Nederland actief zijn om samen met aangesloten gemeenten de leefomgeving in Nederland duurzaam te vergroenen. We stellen Consulent Barbara Tetteroo aan je voor: wie zij is en wat haar motiveert om bij stichting Steenbreek te werken.

Circa 4 jaar geleden begon Barbara Tetteroo bij Stichting Steenbreek als consulent. In die functie probeert zij gemeenten, waterschap en ondernemers te enthousiasmeren om onnodige verharding in zowel privétuinen als openbare ruimte te vervangen door een diversiteit aan groen. Hierbij is de hulp van inwoners en bedrijfsleven hard nodig. Tetteroo is actief in Noord-Brabant, Gelderland, Zeeland, Zuid-Holland, Limburg en Utrecht.

Kun je wat meer vertellen over jezelf?

‘Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd in alles dat groeit en bloeit. Op de basisschool hield ik al een spreekbeurt over zure regen, ging vaak op pad met de boswachter en wilde meer weten over de natuur. In 2016 heb ik communicatiebureau Deksel & Com opgericht. Het bedrijf richt zich vooral op het gebied van natuur, klimaatadaptatie en duurzaamheid. Met mijn enthousiasme wil ik een bijdrage leveren, om te zorgen voor een groene leef- en werkomgeving. Natuurlijk is dit goed voor veel soorten planten, dieren en om de gevolgen van klimaatverandering verder te beperken. Ik vind het waanzinnig om te zien hoe de positieve effecten van de natuur ons kunnen motiveren. Met mijn bedrijf en de werkzaamheden voor Stichting Steenbreek heb ik geluk gevonden. Iedere dag vertellen wat de kracht is van de natuur, maakt mij blij.’

Liefde voor natuur, biodiversiteit en klimaatadaptatie staat centraal bij Stichting Steenbreek. Hoe ben je bij de stichting gekomen?

‘Via een LinkedIn-bericht van directeur Roel van Dijk ben ik op de webpagina belandt van Stichting Steenbreek. De missie van Steenbreek sluit naadloos aan bij mijn eigen missie. Het gaat wereldwijd niet goed met de biodiversiteit, terwijl de verschillende plant- en diersoorten samen een functie hebben om natuur in balans te houden. De klimaatverandering in Nederland gaat sneller dan verwacht. Ik maak me daar zorgen over. We mogen deze problemen niet langer doorschuiven naar de volgende generatie.’

Mensen horen steeds vaker termen als klimaatadaptatie en biodiversiteit, maar ze weten nog niet altijd hoe ze een tuin of een openbare ruimte klimaatbestendig kunnen inrichten. Hoe zorg je ervoor dat je deze mensen kunt bereiken en enthousiasmeren?

‘Door veel met mensen in gesprek te gaan. Als consulent bij Stichting Steenbreek is de gemeenteambtenaar mijn aanspreekpunt, zodat we gezamenlijk kunnen kijken hoe we tuinbezitters kunnen stimuleren op een toekomstbestendige tuin. Gemiddeld krijg je 5 uur in het jaar per gemeente, zodat je in de praktijk kennis kunt delen. Ik probeer daarom vooral een frisse blik te hebben en samen met ambtenaren en bedrijven te bespreken waar kansen en mogelijkheden liggen. Vaak is het een zoektocht voor gemeenten hoe ze inwoners en bedrijven kunnen stimuleren om een eigen omgeving te vergroenen.
Het is een goed begin wanneer gemeenten zelf het initiatief nemen. Werkzaamheden die al gepland staan op het gebied van nieuwbouw en reconstructie bieden vaak een aanknopingspunt om in gesprek te gaan. Het is belangrijk om met verschillende domeinen samen te werken, aangezien gezondheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie en natuur allemaal met elkaar verbonden zijn. Met ruimte voor meer natuur komt alles samen. De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de gemeenten maar ook bij de mensen zelf. Van kleine tot grote projecten, alle stappen dragen bij aan een mooie en gezonde omgeving. Wanneer ik dit soort situaties kan uitleggen, ben ik tevreden over wat ik als consultent bij Steenbreek kan verwezenlijken.’

Auteur: Mick Brandt
Beeld: Lindsay Geerlings