Studenten winnen Impactprijs Groen Onderwijs met ‘Handboek Prettig Groen Wonen’

Vijf studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein zijn de winnaars van de Impactprijs Groen Onderwijs van Groenpact. Met hun ‘Handboek Prettig Groen Wonen’ voor woningcorporaties waren de studenten Management van de Leefomgeving uit Velp de besten in de categorie hbo. Volgens de jury draagt het Handboek uitstekend bij aan het klimaatadaptief maken van onze leefomgeving. De studenten ontvingen de prestigieuze prijs met bijbehorende cheque van 2.500 euro tijdens de manifestatie Jongeren aan Zet.  

Handboek Prettig Groen Wonen is een praktisch handboek geworden voor woningcorporaties die samen met bewoners van een wijk of straat willen werken aan een prettige groene leefomgeving. Studenten Jur Kuijper, Pleun Kievits, Heleen de Lange, Myriam Rault en Louise van Stam werkten met hun docent Frans van den Goorbergh hiervoor in een Living Lab samen met woningcorporatie Staedion en de gemeente Den Haag. In een doordacht participatietraject haalden ze de wensen van bewoners op over hun binnentuin. De studenten zetten hun ervaringen om in een stappenplan waarmee woningcorporaties efficiënt en effectief aan de slag kunnen. De jury van de Impactprijs prijst het Handboek omdat het zich nu al bewezen heeft in Den Haag en het schaalbaar is naar heel Nederland.

Vergroenen

In sociale woningbouw wonen relatief veel kwetsbare groepen die baat hebben bij kwalitatief goed groen. Meer groen in de wijk helpt niet alleen bij hittestress, wateroverlast of verkeersgeluid, maar geeft ook rust en ontspanning. Als woningcorporaties bewoners betrekken bij de verbetering van de buitenruimte, levert dat allerlei voordelen op: het bevordert sociale cohesie tussen bewoners, geeft gezondheidswinst en creëert een veilige en prettige leefomgeving.

Student Heleen de Lange hoopt dat woningcorporaties gebruik gaan maken van hun handboek: “Ik gun mensen inspraak over hun eigen tuin en een fijne buitenruimte waarmee ze zich verbonden voelen en waar ze elkaar kunnen ontmoeten.”

Samenwerken

De studenten zijn ontzettend trots op hun prijs en op hun Handboek Prettig Groen Wonen. Pleun Kievits: “Ik vond het heel mooi om te zien dat we iets hebben kunnen losmaken bij de inwoners en bij de corporatie. We hebben heel goed met alle betrokkenen kunnen samenwerken.”
Mbo-studenten van het Wellantcollege maakten op basis van de opgehaalde wensen een ontwerp voor de binnentuin in Den Haag. “De inbreng van het mbo vond ik heel waardevol,” aldus Heleen, “zo’n samenwerking gun ik meer onderwijsinstellingen.” Het Handboek is onderdeel van project ‘Prettig Groen Wonen’ van Wageningen Environmental Research en Staedion.

Management van de Leefomgeving

In het project hebben de studenten ervaren dat iedereen zijn eigen wensen en belangen heeft: de woningcorporatie, de gemeente en de verschillende bewoners. Pleun: “Zo’n project laat zien hoe het gaat in de maatschappij. Wij waren de procesmanagers die de belangen bij elkaar moesten brengen. In dit opzicht past het project precies bij onze opleiding Management van de Leefomgeving,” aldus Pleun. ‘Wij staan voor alle belangen, wij weten hoe je bewoners kunt benaderen en goed met ze kunt overleggen.”

Impactprijs Groen Onderwijs

De Impactprijs Groen Onderwijs is er voor innovatieve projecten, onderzoeken en startups die op een of ander manier impact hebben op voedsel, klimaat, en/of leefbaarheid. Deze prijs van GroenPact had drie genomineerden in de vier categorieën vmbo, mbo, hbo en wo. De uitreiking van de prijs vond plaats op donderdag 4 maart tijdens de manifestatie Jongeren aan zet – live in Den Haag. Twan Huys ontving hier onder anderen demissionair minister Carola Schouten (LNV) en Frans Timmermans (Europese Commissie) en studenten uit het groen onderwijs. Harold Overmars, bestuurslid NAJK, reikte de prijs uit.