Tegelruilen en tuinlezingen in Alkmaar

Samen met verschillende wijkcentra organiseert Steenbreek Alkmaar tegelwip acties en geven ze tips voor een aantrekkelijke, groene, levende tuin. 

In juni kunnen bewoners bij verschillende wijkcentra een tuintegel inleveren in ruil voor een mooie plant. Op de tegelruildag is een tuinadviseur aanwezig om tuinvragen te beantwoorden. Er worden op deze dagen ook tuinlezingen georganiseerd bij wijkcentra .

Data, tijden en locaties om een tegel om te ruilen voor een gratis plant:

  • Wijkcentrum Mare Nostrum –  woensdag 7 juni van 9.00 tot 12.00 uur, eetbare plantenwandeling om 10.00 uur
  • Wijkcentrum De Daalder – woensdag 14 juni  van 9.00 tot 16.30 uur, tuinlezing om 19.00 uur
  • De Alkenhorst ( De Hoef) – vrijdag 16 juni van 15.00 – 17.00 uur, tuinlezing om 19.00 uur
  • Ontmoetingscentrum Wijkwaard – woensdag 21 juni van 12.00 tot 16.00 uur,  tuinlezing om 16.00 uur
  • Wijkcentrum De Oever (Oudorp) –  dinsdag 27 juni van 11.00 – 16.00 uur,  tuinlezing om 19.30 uur

Tuinlezingen: Stenen eruit, welke plant erin?
Op bovengenoemde data organiseert Steenbreek tuinlezingen met de titel ‘Stenen eruit, welke plant erin?’.  Je leert de juiste planten te kiezen voor jouw tuin en hoe je deze kunt combineren in de border, hoe je tegels kunt hergebruiken, het belang van een gezonde bodem, welke planten onderhoudsarm zijn en hoe je vogels, vlinders en insecten kunt lokken. De toegang is gratis.

Op de websites van de betreffende wijkcentra staat alle informatie over de activiteiten.  Alle informatie  staat ook op hortusalkmaar.nl/steenbreek.

Waarom Tegelwippen?
Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Dat geldt ook voor Alkmaar. Het planten van bomen en struiken maakt de wijken koeler en gezonder. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Gemeente Alkmaar roept daarom alle inwoners op om mee te doen en stenen te vervangen voor groen. Geef het aantal gewipte tegels door op nk-tegelwippen.nl.

Kijk voor groene tips op hortusalkmaar.nl/steenbreek en Alkmaar.nl/duurzaam.

Video
Bekijk hier een filmpje van de actiedag op 22 april 2023 bij Hortus Alkmaar. Het filmpje is gemaakt door Mila Lange, student journalistiek Hogeschool Utrecht.