TonTon Regenton voor Ronald McDonald Huizen

De Ronald McDonald Huizen in Nederland krijgen deze maand een regenton van TonTon Regenton. De sociale onderneming geeft hiermee de huizen de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan klimaatadaptatie. Stichting Steenbreek is een van de organisaties die dit project van TonTon Regenton sponsoren.

Een Ronald McDonald Huis biedt ouders van ernstig zieke kinderen de gelegenheid om dicht bij hun kind te zijn en om steun te vinden bij andere ouders en vrijwilligers. In een huis heeft elk gezin een eigen slaapkamer en badkamer. Ruimtes als een keuken, woonkamer, tuin en speelkamer delen ze met andere ouders. Er zijn twaalf Ronald McDonald Huizen in Nederland: bij alle academische ziekenhuizen, een aantal streekziekenhuizen en bij een revalidatiecentrum.

Het contact met de Ronald McDonald-organisatie kwam tot stand door Jan Willem de Rouw, initiatiefnemer van TonTon Regenton. ‘Ik ben lid van businessclub van het Ronald McDonald Huis in Den Haag. Er waren bij het huis plannen om in het kader van de Week van Ons Water iets met water te doen en toen werd de link snel gelegd met TonTon Regenton.’

Missie
TonTon Regenton is een organisatie met een sociaalmaatschappelijke missie die zich ten doel heeft gesteld om jaarlijks minimaal tweeduizend regentonnen te plaatsen bij alle gebouwen waar een regenpijp de grond in verdwijnt. Op deze wijze kan tijdens regenval miljoenen liters wateropslag worden gecreëerd om te gebruiken in tijden van droogte. Bij grotere projecten worden de regentonnen geïnstalleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen mensen uit de participatiewet zijn, statushouders of zzp’ers die getroffen zijn door de coronacrisis.

Gerecyclede materialen
‘Om de circa tien Ronald McDonald Huizen gratis een regenton aan te kunnen bieden is gezocht naar partners die het project willen sponsoren’, zegt De Rouw. Stichting Steenbreek is een van de sponsors, net als Waterschap Drents Overijsselse Delta en elho, de fabrikant van de regentonnen.

In de week van 24 mei rijdt De Rouw met een compagnon door het land om bij de diverse Ronald McDonald Huizen de tonnen te installeren. De TonTon-regentonnen zijn gemaakt van duurzaam gerecyclede materialen en zijn er in verschillende varianten. De Ronald McDonald Huizen die een hemelwaterafvoer hebben krijgen de ‘Ton met Tuintje’ van 200 liter waarbij in de deksel ruimte is voor plantjes of tuinkruiden of de Green Basics Raincatcher, een ton van 35 liter die aan de regenpijp bevestigd kan worden.