Transformeer je tuin in een vogelparadijs

Hang vetbollen en pindaslingers op, strooi zaadjes en houd de poes binnen. In het weekend van 28 en 29 januari is namelijk de landelijke Tuinvogeltelling.

Vogelbescherming Nederland organiseert ook in 2017 weer de nationale Tuinvogeltelling. Zo ontstaat een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en tellingen levert dit een beeld op van de aanwezigheid van vogels in tuinen en bij balkons. Met deze gegevens kan de Vogelbescherming bepalen hoe tuinvogels het beste geholpen kunnen worden. Gemeenten kunnen daarbij een belangrijke rol vervullen en daarom doet Rijswijk ook dit jaar weer mee. Rijswijk is aangesloten bij Operatie Steenbreek.

Oproep gemeente Rijswijk
De gemeente Rijswijk roept inwoners op om mee te doen met de tuinvogeltelling. Het is niet veel werk: je hoeft maar een half uur uw vogels te tellen. De resultaten zijn belangrijk voor de gemeente, want zo kan ze zien of bepaalde buurten misschien aantrekkelijker voor vogels kunnen worden gemaakt. Bij het herinrichten van straten kan de gemeente bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er struiken of bomen worden geplant die aantrekkelijk zijn voor vogels.

Groene tuin
Ook inwoners kunnen zelf veel doen. Voor de korte termijn kan je met vogelsnoep als pinda’s en zaad vogels lokken, maar met andere maatregelen kan je ervoor zorgen dat die vogels blijven terugkomen. Je kunt bijvoorbeeld een tuin met veel of alleen maar tegels anders inrichten. Haal de stenen weg en zet er planten in. Minder steen en meer groen in een tuin betekent meer vogels. En met een groene tuin kan iedereen een bijdrage leveren aan een groene stad, waar het prettig leven is voor mensen én vogels. Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken dat in een warme zomer de temperatuur in een straat met veel groene tuinen lager is dan in een straat met tuinen vol stoeptegels. Het kost bovendien meer tijd om een tegeltuin te onderhouden dan een tuin met veel planten.

Vogeltoptien Rijswijk
De Rijswijkse vogeltoptien in 2016 zag er zo uit: kauw, koolmees, merel, halsbandparkiet, pimpelmees, houtduif, huismus, vink, ekster en roodborst.

Wie denkt nog geen mus van een mees te kunnen onderscheiden, hoeft niet af te haken. Op www.tuinvogeltelling.nl staan afbeeldingen van veel voorkomende soorten. Ook is er een handige gratis app waarmee uw kunt zien wat er in uw tuin zit.

Bron:
Gemeente Rijswijk