Tuintip Juni: Ticket to the Tropics

Iedere maand verzorgt Gardener’s World een tuintip voor het netwerk van Steenbreek. Deze maand een Ticket to the tropics om je tuin een junglelook te geven.

Wil je je tuin een junglelook geven, zonder de planten in de winter tegen de kou te moeten beschermen? Heel veel planten met een tropische uitstraling doen het prima in het Nederlandse klimaat. Probeer bijvoorbeeld eens de Fatsia japonica ‘Spider’s Web’ (vingerplant), een fantastische groenblijver met grote, bonte bladeren. Met de Trachycarpus wagnerianus (wagnerpalm) waan je je meteen in een tropisch paradijs. En liefhebbers van varens mogen de Polystichum setiferum niet missen. Geef hem een vochtige, schaduwrijke plek en genoeg ruimte om zijn blad tot 1,5 m uit te kunnen rollen.

Heb je geen groot budget voor nieuwe planten? Geen probleem, want dit is een goed moment om gratis meer clematissen te maken door ze te stekken. Knip een aantal jonge, lange scheuten van je clematis. Snijd dan de zachtste groei net boven een bladpaar weg.

Tot slot kort je aan de onderkant de stengel in tot ongeveer 5 cm en halveer je grote bladeren. De stek verdampt daardoor zo min mogelijk water. Steek de stekken tot aan de eerste bladknopen in wat potgrond, duw aan en geef water. Laat de stek verder groeien in een kweekbak of op een warme vensterbank en laat hem niet uitdrogen. Het aanmaken van de wortels duurt slechts een paar weken.