Operatie Steenbreek Helmond van start

Heb je veel tegels in je tuin liggen en wil je helpen om je wijk groener te maken? Dan heb je nu de kans om een eerste stap te zetten. Op deze oproep kwamen al gelijk veel reacties van bewoners. De eerste editie van Operatie Steenbreek ging zaterdag 19 juni jl. van start in de Helmondse wijken Annawijk en De Waart.

Om 9.30 uur geven wethouder Erik de Vries en Barbara Tetteroo van Stichting Steenbreek de aftrap van Operatie Steenbreek bij buurthuis St. Anna in de Annawijk. Wethouder De Vries: “De gemeente Helmond heeft de ambitie om in 2050 klimaatbestendig te zijn. In de gemeente Helmond is ruim 70% van de tuinen versteend, hoog tijd om daar samen met inwoners verandering in brengen! Met de actie ‘Operatie Steenbreek’ gaan tegels de tuinen uit en planten erin.”

Weinig ruimte voor natuur
Door veel versteende tuinen blijft er nog maar weinig ruimte over voor de natuur. Wanneer er geen bloemen groeien, komen er geen insecten en kunnen (wilde) bijen en vlinders hun noodzakelijk werk niet doen. En minder insecten betekent ook minder voedsel voor vogels en vleermuizen. In een stenen omgeving vind je maar weinig leven. Terwijl in de groene ruimte zeker de helft van de aanwezige soorten onder het maaiveld leeft. De bodem is de basis van elke levende tuin. Meer groen betekent ook dat het regenwater beter in de bodem kan zakken, riolen minder belast worden, de zomertemperatuur in de stad lager wordt, minder fijnstof en dat mensen zich prettiger en gezonder voelen.

Wijkactie Helmond
Enthousiaste vrijwilligers van Groei&Bloei Helmond, IVN Helmond, Stichting Stadslandbouw Brandevoort trokken de wijk in om bewoners nog eens extra uitleg te geven over het belang van vergroenen. Tegen inlevering van 1 tot 5 m2 tuintegels kregen bewoners 5 gratis planten en tuinaarde ervoor terug. De service ging nog verder dan dat want dankzij diverse lokale hoveniers kregen bewoners ook nog hulp bij het planten. Zo zijn tijdens de eerste actie weer zo’n 54 tuinen een stukje groener geworden. Deze actie wordt de komende 5 jaar tweemaal per jaar uitgevoerd, in het voor- en najaar, steeds in andere wijken van Helmond.

Bedrijven en organisaties die meewerken aan Operatie Steenbreek Helmond en die bewoners helpen bij het vervoeren van grond en tegels, het planten en het geven van informatie zijn: De Nooijer Hoveniers, De Corte’s Passie voor Tuinen, DePré groenprojecten, Jos Kanters Groenvoorziening, W&E van Kasteren, Groei&Bloei Helmond, Het Helmonds Groen Collectief, IVN Helmond, Stadslandbouw Brandevoort en de woningbouwverenigingen WoCom en Stichting Woonpartners.