Utrecht trapt af voor Nationale Boomspiegelfeest

Het Nationale Boomspiegelfeest wordt dit jaar op zaterdag 9 oktober gehouden; als opmaat worden komende zaterdag (2 oktober) in Utrecht al een tiental boomspiegels vergroend in Geuzenwijk, een van de meest versteende wijken in de gemeente. Een week later is het landelijke Boomspiegelfeest waarbij duizenden mensen in het hele land aan de slag gaan met de kale ruimte rondom een boom.

Met deze nieuwe jaarlijks terugkerende dag, waarin Stichting Steenbreek samenwerkt met Stichting Guerrilla Gardeners, wordt gewerkt aan het doel om alle één miljoen boomspiegels in de stedelijke omgeving vóór 2030 te vergroenen. Boomspiegels zijn vaak plekken met hondenpoep en worden gebruikt om fietsen te stallen of vuilniszakken neer te zetten. Door de boomspiegels te vergroenen krijgen straten een fleuriger aanzien en wordt de leefomgeving van veel soorten (bodem)dieren vergroot. Daarnaast heeft groen allerlei klimaatadaptieve voordelen: meer groen verkleint de kans op hittestress en de beplanting houdt het regenwater beter vast.

Het Boomspiegelfeest gaat niet alleen om de aanleg maar ook om het onderhouden van de “boomtuin”. Door samen met buurtgenoten voor het onderhoud te zorgen wordt de sociale cohesie in een wijk vergroot.

Utrecht Natuurlijk
In de aanloop naar het nationale evenement op zaterdag 9 oktober gaan komende zaterdag al een aantal bewoners van de Utrechtse wijk Geuzenwijk een tiental boomspiegels vergroenen. Dit gebeurt tussen 13.00 en 16.00 uur bij het speelplein aan de Van der Marckstraat (ter hoogte van nummer 16). Het plein wordt voor die gelegenheid feestelijk aangekleed met vlaggetjes, er is muziek en er zijn activiteiten voor de kinderen. De uitvoering van het Boomspiegelfeest wordt in Utrecht verzorgd door Stichting Utrecht Natuurlijk.

Bijenhotel
Wethouder Kees Diepeveen van openbare ruimte zal tussen 14.00 en 14.30 uur samen met een van de bewoners van de Van der Marckstraat een bijenhotel plaatsen bij een vergroende boomspiegel. Hiermee laat de gemeente het belang van planten in een boomspiegel zien: het zorgt voor een vergroting van de biodiversiteit en het is belangrijk voor de insecten.  ‘Utrecht wil zoveel mogelijk groen in de stad. Het verbetert de leefomgeving voor mens en dier. En een groene stad is een koele stad, omdat groen helpt hitte tegen te gaan. Met Utrecht Natuurlijk, Guerrilla Gardeners, Stichting Steenbreek en onze inwoners maken we onze stad weer wat groener door het Boomspiegelfeest. Een mooi initiatief!’, aldus Diepeveen.

Kijk hier voor informatie over het Nationale Boomspiegelfeest met onder meer een stappenplan voor de aanleg van een boomspiegeltuin.