Vergroening schoolplein openbare basisschool de Klim in Utrecht

Een groene oase met waterberging, vergroening en eetbaar en inheems groen. Dat is wat de oudervereniging De Klim voor zich zag toen ze een aantal jaar geleden begonnen met het breken van de tegelzee op het schoolplein. En met succes, dit jaar staat er een voedselbos op het schoolplein, veel bakken met groen en een groot nieuw houten duurzaam speeltoestel, met podium. Met natuurlijk voldoende ruimte daaromheen voor het spelen, fietsen, hangen en ontdekken.

Ongeveer 5 jaar geleden zijn ze begonnen met het transformeren van de grote uitgestrekte vlakte aan tegels. Er stonden wat verdwaalde bomen op het plein met kleine perkjes daaromheen, maar verder stond alles in de brandende zon. In de zomer was het er ontzettend warm, en met regen stond alles blank en liep het water de kolken in (voor zover die dat aankonden).

Maaike de Vos is de grote inspirator geweest om het project een boost te geven. Ze heeft op haar eigen moestuin permacultuur toegepast om zo te ontdekken wat werkt en wat niet zo goed werkt. Ze heeft zich opgeleid tot moestuincoach, verdiept in ruimtelijke regelgeving en al die kennis heeft ze toegepast om te beginnen met een schoolpleinontwerp.

Tijdens de ontwerpfase zijn ze als groengroep het gesprek aan gegaan met alle betrokkenen. Uiteraard met de leerlingen van de school, maar ook met de docenten, opvangkrachten, ouders, omwonenden en met de jongeren die het plein gebruiken als ontmoetingsplek. Al die wensen samen hebben ze omgezet in een mooi ontwerp met veel groen en veel ruimte om te spelen.

De tegelzee is gebroken: honderden stoeptegels werden gelicht en ingezet als wand voor een groenbak. Dit werkt natuurlijk goed in het kader van duurzaamheid, hergebruik en zo min mogelijk transport. Maar ze werken ook heel goed als robuuste keerwand om het groen te beschermen tegen het spelen.

Ze zijn de tel kwijt geraakt met hoeveel tegels ze daadwerkelijk gelicht hebben, maar het zijn er letterlijk honderden geweest.