Laat je tuin goed achter op vakantie

De vakantieperiode is aangebroken en dat betekent voor velen de koffer inpakken of de caravan inruimen. We gaan vaak goed voorbereid op vakantie. Maar hoe laat je jouw tuin goed achter? Het is fijn thuiskomen als je ziet dat het gras en de planten nog groeien en bloeien, dus geven we je een aantal tips vanuit de Appeltern Adventure Gardens.

Het mooiste is om een ‘tuinoppas’ te vragen, zoals een familielid of de buren, om in ieder geval wekelijks water te geven of te sproeien. Maar als je die luxe niet hebt, wat is dan de belangrijkste tip? “Die vraag komt vaak te laat”, zegt Ben van Ooijen, directeur van de Appeltern Adventure Gardens. “Een tuinbezitter mag zich afvragen: heb ik mijn tuin voldoende klimaatbestendig ingericht?” En voor wie dat te veel is, wees gerust: “Je zou ook gewoon niets kunnen doen. Veel planten kunnen best tegen een stootje. Van planten die er niet tegen kunnen en afsterven, weet je dan dat je ze moet vervangen.”

Tuinbodem
Een klimaatbestendige tuin heeft bijvoorbeeld een goede conditie van de tuinbodem en de juiste plant op de juiste plaats. Je zou de tuinbodem kunnen bedekken met een mulchlaag. Goed voor de vochthuishouding en het bodemleven.” Door de mulch droogt de grond minder snel uit en daar heb je tijdens afwezigheid veel voordeel van. Het is niet handig om kort voor je vakantie nieuwe planten te planten; die drogen te snel uit.

Grasmaaien
Wat betreft het gazon: maai het gras vlak voor je weggaat nog eenmaal. Maai liever niet te kort, want dat kan het gras uitdrogen door de zon.

Tweede bloei
Van planten die meermaals kunnen bloeien kun je alle (bijna) uitgebloeide bloemen en bloemstengels wegsnoeien. Zo voorkom je dat de bloeiperiode ten einde is als je straks terugkomt van vakantie, en stimuleer je een tweede bloei in de nazomer. Denk bijvoorbeeld aan akelei, geranium, kattenkruid, lavendel, geranium en vrouwenmantel. Bind klimplanten zoals klimroos, druif of blauweregen goed vast en zorg voor ondersteuning bij hogere planten.

Potplanten
Planten in een pot zet je het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar op een beschutte plek. Zo drogen de planten minder snel uit. Voor een eventuele tuinoppas is dat bovendien makkelijk water geven. “Ook zou je waterschalen onder de potten kunnen plaatsen waar het water in blijft staan. Dat geeft ze wat extra tijd”, aldus Van Ooijen. Je kunt ook nog alle planten wat (vloeibare) plantenvoeding geven.

Vijver
Controleer voor de vakantie de waterstand en vul eventueel water bij.

Thuiskomst
Als je weer thuis bent, kijk dan eens welke planten hebben geleden onder bijvoorbeeld de droogte. Vervang deze liever voor bestendige soorten. “Wat extra mest en voeding om de opgelopen achterstand weg te werken kan natuurlijk ook”, zegt Ben. “En niet in paniek raken.. een tuin is altijd weer vrij snel in conditie te krijgen.”

Tips in het kort

  1. Verwijder onkruid
  2. Bind klimplanten goed vast
  3. Breng mulch aan in de borders
  4. Zet potplanten dicht bij elkaar
  5. Pluk rijp fruit
  6. Maai het gazon (niet te kort)
  7. Vul de vijver bij
  8. Plant geen nieuwe planten kort voor de vakantie
  9. Berg het tuinmeubilair zo goed mogelijk op

Een fijne vakantie gewenst, ook in je eigen tuin!