Vijf betegelde Groningse stadse tuinen worden groene tuinen
In het kader van ‘Alle tuinen groen’ -een initiatief van Operatie Steenbreek- gaan vijf (bijna) volledig betegelde tuinen in de gemeente Groningen op de schop.
Letterlijk: zoveel mogelijk tegels gaan eruit om plaats te maken voor een groene tuin. Als voorbeeld voor tuineigenaren. Groene tuinen zijn namelijk beter voor de stadsnatuur en het riool en zorgen dat het minder warm wordt in de stad. De vijfdelige tuinenserie is op woensdag 25 mei gestart dop OOGTV, de lokale omroep.
Aflevering 1
Aflevering 2
Vreemd
De trend om tuinen dicht te tegelen is ook in Groningen zichtbaar. In iedere wijk. Waarom? Mensen willen een onderhoudsvrije tuin, parkeren hun auto graag zo dicht mogelijk bij de voordeur en zien de tuin als ‘een verlengstuk van de kamer’. Vreemd, want uit onderzoek blijkt dat mensen liever in een groene omgeving wonen…
Meest versteende land
Tijdens de tuinenserie informeren we de kijker over de gevolgen van versteende tuinen. Zo kan het regenwater de grond niet intrekken (kans op overstroming van het riool tijdens een hevige regenbui). Dieren als bijen, vlinders, egels of vogels vinden er niets (biodiversiteit). En de temperatuur in de stad stijgt door al die verharding (een of twee graden meer kan al leiden tot een hoger sterftecijfer, vooral bij ouderen). Nederland is het tweede meest versteende land van Europa. En onze tuinen dragen daar ook aan bij.
Inspiratie
De serie dient als voorbeeld hoe je van je tegeltuin een fijne groene tuin kan maken. En om mensen te informeren over de gevolgen van het betegelen van je tuin. De deelnemende tuineigenaren hebben gereageerd op een oproep. Ze hebben een stadstuin van maximaal 35 m2 en doen mee omdat ze wel iets aan hun betegelde tuin wilden veranderen. Meestal hadden ze geen idee waar(mee) ze moesten beginnen. Of ze waren er (nog) niet aan toegekomen. Dat geldt vermoedelijk voor een boel tuineigenaren. We laten zien dat het best meevalt om een groene tuin in te richten en onderhouden. De tuinontwerpster houdt rekening met de wensen van de eigenaren. Het worden tuinen met veel minder stenen of met alternatieve verharding voor een paadje en zitje. En vooral met bloeiende vaste planten, (fruit)struiken en soms een stukje tuin voor kruiden en eigen gekweekte groenteplantjes. We houden rekening met bijen, vlinders en vogels in de tuin. De tuinen dienen als voorbeelden voor andere tuinbezitters. Als kijker krijg je zin om met je tuin aan de slag te gaan.
Ontwerp
Voor iedere tuin maakte de tuinontwerpster een ontwerp. Stenen, tegels en grind uit de deelnemende tuinen worden hergebruikt voor een pad of voor een plaatsje om te kunnen zitten. Het grootste gedeelte wordt afgevoerd. Natuurlijk wordt er geen geïmpregneerd hout gebruikt. Behalve vaste, inheemse planten van de sponsor (Tuinland), komen de gebruikte planten en stekjes uit een van de andere tuinen, uit de tuin van de programmamakers of van kraampjes langs de weg. Er worden regentonnen geplaatst en er wordt veel aandacht besteed aan de stadsnatuur, zoals bijen en vogels.
Deze zomer nemen we aflevering 6 op, waarbij we ongeveer drie maanden later alle tuinen van dit seizoen nog eens bezoeken en met de eigenaren spreken. Plus twee tuinen en de eigenaren van het eerste seizoen (2015).