Wetenschapsprogramma Focus start grootste Nederlandse soortentelling ooit

Het NTR-wetenschapsprogramma Focus onderzoekt vanaf maandag 1 juli een maand lang hoe het staat met de biodiversiteit in onze tuinen en balkons, met de grootste soortentelling in Nederland ooit. Iedereen met een tuin of balkon kan meedoen met de telling. Het doel van deze ‘Bioblitz’ is om tot minimaal 5000 soorten wilde planten en dieren te komen.

De NTR lanceert dit project in samenwerking met het Kadaster en de site Waarneming.nl. Via de app Obsidentify kunnen deelnemers door heel Nederland, mits met een balkon of tuin, waarnemingen doorgeven. Met een ‘bioblitz’ proberen wetenschappers en vrijwilligers zoveel mogelijk soorten in kaart te brengen, in een bepaald gebied en een bepaalde periode. Diersoorten gebruiken private tuinen en balkons vaak als ‘haltes’ om van de ene naar de andere groene zone te bewegen. De stadstuin is bijvoorbeeld in trek bij merels, bonte spechten, sperwers, ijsvogels en vleermuizen.

De miljoenen tuinen in Nederland hebben een gezamenlijk oppervlakte van meer dan tien keer Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De verstening in veel van deze tuinen hindert soorten in het vinden van een tijdelijke rustplek.

Naast het tellen van diersoorten worden deelnemers ook uitgenodigd hun eigen tuin of balkon te vergroenen met simpele ingrepen, zoals het ontstenen van je tuin en het planten van vergroening op verschillende hoogtes.

Bijenportretten
Aanleiding voor het NTR-project is volgens radioprogramma Vroege Vogels de documentaire ‘My Garden of a Thousand Bees’. Hierin documenteerde de Britse natuurfilmer Martin Dohrn tijdens de lockdown in coronatijd het leven van bijen in zijn achtertuin. Hij legde meer dan zestig soorten vast en kon zelfs bijen op individueel niveau ‘portretteren’.

Of het doel van de NTR om in juli minimaal 5.000 soorten te registreren, haalbaar is, dat is de vraag. In een podcastserie die voor het project is opgezet, vertelt ecoloog Luc Hoogenstein in ieder geval dat hoe hij de afgelopen jaren in zijn Utrechtse stadstuin al meer dan 2000 soorten telde. Voor meer info ga naar Nationaal Park Alle Tuinen.