Aftrap Nationaal Bloembollenweekend in het Vondelpark

De aftrap van het Nationaal Bloembollenweekend is dit jaar in het Vondelpark in Amsterdam. Op vrijdag 4 oktober worden als opening van het weekend vanaf 10.30 uur biologische bloembollen geplant in het park.

Het Nationaal Bloembollenweekend werd vorig jaar met veel succes voor het eerst gehouden. Dit jaar staat het weekend van 5 en 6 oktober in het teken van de bloembollen. De campagne heeft als doel om het planten van biologische bloembollen in het najaar te promoten en zo te zorgen dat hommels en bijen in het voorjaar voldoende voedsel hebben.

Deze landelijke campagne van Stichting Steenbreek, Stichting The Pollinators en Bee Foundation is het uitvloeisel van een idee voor een biologische bloembollencampagne van landschapsarchitect Ada Wille.

Ook nu loopt het Nationaal Bloembollenweekend gelijk op met de campagne “Plant je mee” waarin het najaar als ideaal plantseizoen wordt gepromoot

Afname insecten
Uit onderzoek blijkt dat de afname van insecten zo’n 75 procent is. Bijen en hommels zijn essentieel voor het ecosysteem. Veel bloemen en voedselgewassen hebben hommels, bijen of andere insecten nodig om het stuifmeel over te brengen. In het vroege voorjaar is het tegenwoordig eerder warm; boven de 15 graden worden de insecten wakker en bijen en hommels gaan vliegen. Doordat er dan onvoldoende voedsel is raken ze uitgeput en gaan vaak dood. Met het planten van voorjaarsbloembollen wordt ervoor gezorgd dat hommels en bijen in het voorjaar voldoende voedsel hebben.

Biologische bloembollen
Onderdeel van de campagne is dat mensen biologische bollen kopen en planten. Deze zijn gegarandeerd vrij van chemische middelen. Andere bloembollen kunnen juist schadelijk zijn voor de insecten. Leveranciers van biologische bloembollen zijn te vinden op de site van het Nationaal Bloembollenweekend.

Plant je mee
Met het planten van tientallen bollen in de binnenstad van Culemborg werd vorig jaar de eerste editie van de campagne ingezet. Ook nu loopt het Nationaal Bloembollenweekend gelijk op met de campagne “Plant je mee” waarin het najaar als ideaal plantseizoen wordt gepromoot. Onder meer het planten van voorjaarsbloembollen (zoals blauwe druif, sneeuwklokje en krokus) in deze periode – dat kan tot de vorst invalt – wordt aanbevolen.

Het Nationaal Bloembollenweekend is een toegankelijke actie omdat het planten van bollen simpel is en voor iedereen toegankelijk: kinderen, volwassenen, ouderen, bedrijven. Ook scholen kunnen zich aansluiten bij het initiatief en daarop inspelen. Via een download zijn een poster en flyer beschikbaar.

Dat de bloemen van de bollen dit voorjaar aan het bloeien waren, komt omdat ze in het afgelopen najaar zijn geplant. Willen we volgend voorjaar weer genieten van al die mooie voorjaarsbloeiers, dan moeten we daar dit najaar weer werk van gaan maken. Dus: Plant je mee?