Wethouder opent Groen schoolplein IKC Pius X Lingewaard

Het schoolplein van IKC Pius X is veranderd in een groen plein. Het hoveniersbedrijf Schut Groenvoorziening heeft samen met de leerlingen een groot aantal tegels verwijderd en bomen en struiken geplant. Een mooie Operatie Steenbreek actie: Stenen eruit, GROEN erin! Wethouder Helga Witjes heeft vandaag het nieuwe schoolplein geopend.

Vorig schooljaar is het schoolplein op de schop gegaan. Niet alleen is er een stuk aangekleed met planten en struiken, maar ook is samen met de docenten besloten om moestuinbakken op het schoolplein te zetten en meer aandacht te hebben voor groen in de eigen leefomgeving. Met tegels die verwijderd zijn, heeft de school een amfitheater gemaakt op het schoolplein, waar leerlingen buiten les kunnen krijgen. Na de opening van het schoolplein kreeg de wethouder een rondleiding over het plein. Het mooie is dat de school in samenspraak met Schut Groen en de kinderen het onderhoud van het schoolplein gaat organiseren. Het is voor de school belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en kinderen de waarden van de natuur mee te geven. Samen met Jan de Moor van de Veldschuur, leerkrachten, vrijwilligers en biologie studenten biedt de school natuuronderwijs in eigen tuin. Met als toetje: “De eigen moestuin op de veldschuur”.

Directeur Roderick Kemper: “Wij als IKC Pius X willen kinderen graag laten leren voor het leven. Het gaat ons niet alleen om rekenen, taal en spelling. Voor ons het even belangrijk dat kinderen zichzelf leren kennen en weten hoe ze door een leerkuil kunnen gaan. Wij willen kinderen graag voorbereiden op de toekomstige maatschappij waarin het belangrijk is om te werken aan mentale en fysieke gezondheid. Het belang van voeding, beweging en ontspanning hebben wij dan ook hoog in het vaandel. Wat doet het mentaal als je gesport hebt, in de tuin geweest bent of gewerkt hebt in de moestuin.”

De gemeente Lingewaard omarmt de groene schoolpleinen. Naast de Provinciale subsidie heeft IKC Pius X ook een financiële bijdrage mogen ontvangen vanuit de gemeente. Voorwaarde bij deze bijdrage is dat het schoolplein ook na schooltijd toegankelijk is voor kinderen om op te spelen.  Wethouder Helga Witjes was bij de opening en kreeg een rondleiding. “Het schoolplein is echt heel erg mooi geworden. Het is een fijne plek voor alle kinderen om te spelen. De bomen bieden schaduw op warme dagen. En bij zware regenval kan het water beter weglopen. Een mooi en groen schoolplein, klaar voor de toekomst!”

IKC Pius X Laat leerlingen de volgende stap zetten
Als je bij de school binnenstapt, zorgen ze er eerst voor dat iedereen gezien wordt. Je krijgt een veilig gevoel alsof je er al jaren bent. De ouders, kinderen en leerkrachten zullen je vertrouwen geven en vertrouwen aan je vragen. Zij noemen dit een ‘groeimindset’ en dit is voor de school de basis om tot leren te komen. Het team en de kinderen zijn allemaal groeigericht en vinden het belangrijk om elkaar te versterken. Ieder kind is zich bewust van zijn eigen leerdoelen en heeft geleerd om feedback te geven en na te denken over zijn doelen en handelen. De school is van mening dat dit, zeker in de huidige maatschappij, belangrijke vaardigheden zijn. Naar de kinderen toe wordt dit benoemd als: Leer-krachten. Zo blijven ze elke dag leren en leven. Meer informatie over de school is te bekijken op: https://youtu.be/1zApX6QVzss

Nog meer schoolpleinen worden GROEN
Mede door de subsidie van de provincie gaan steeds meer scholen in Gelderland aan de slag met een groen schoolplein. Een groen plein kent vele voordelen. Bij zware regenbuien zakt het regenwater gemakkelijk in de grond en komen schoolpleinen niet blank te staan. Met de stijgende temperaturen in de zomer biedt een groen schoolplein koelte en kan er toch lekker buiten worden gespeeld. Bovendien is groen gezond en biedt een groen schoolplein meer creatieve uitdagingen voor de leerlingen. Het motto van Operatie Steenbreek: ‘Stenen eruit, GROEN erin!’ wordt steeds vaker realiteit.

Operatie Steenbreek
Naast de schoolpleinen gaat Operatie Steenbreek Lingewaard ook verder met ‘stenen breken’. Inwoners van de gemeente Lingewaard kunnen zich nog steeds aanmelden voor een gratis tuinadvies. Tevens is het voor inwoners mogelijk om hun tuintegels kosteloos af te laten voeren door de gemeente Lingewaard. Kijk op de website www.steenbreeklingewaard.nl voor meer informatie.