Zeven projecten genomineerd voor Steenbreektrofee

Uit maar liefst 29 inzendingen heeft de jury 7 projecten genomineerd voor de Steenbreektrofee. Vanwege alle beperkingen door de coronapandemie is de beoordeling van de trofee vorig jaar verplaatst naar 2021.

“We zijn blij verrast met het grote aantal inzendingen. Voor ons een signaal dat steeds meer mensen en organisaties actief bezig zijn met het vergroenen van onze leefomgeving”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury. De inzendingen waren zeer uiteenlopend daarom is deze keer gekozen voor een beoordeling in twee categorieën.

Burgerinitiatieven                                        Genomineerden Steenbreektrofee

  1. De Laarhorst Vergroend Arnhem
  2. Steenbreekvirus Harderwijk
  3. 1000 Geveltuinen Rotterdam
  4. Ex aequo Bewonersgroep Arnhems Hart

Professionals                                                Genomineerden Waarderingsprijs

  1. Droogdok Huizen
  2. Ik groen het Heerlen
  3. Klimaatmaatregelen Euvelgunne Groningen

Winnaar
In juni gaat de jury digitaal op bezoek bij de zeven genomineerden. Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte d.d. 22-23 september in de Jaarbeurs Utrecht wordt de winnaar van de Steenbreektrofee bekendgemaakt. Dit met een zeker voorbehoud vanwege corona. De jury bestaat uit: Margot Ribberink (voorzitter jury), Madeleen Helmer (Klimaatverbond Nederland), Robert Graat (Staatsbosbeheer), Ans Hobbelink (AVVN Samen natuurlijk tuinieren), Henk Kuijpers (Stadswerk), Jaap Toet (GGD-regio Utrecht) en Thijs van Mierlo (LSA Bewoners).

Steenbreektrofee
Stichting Steenbreek is met deze prijsvraag op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut. Dit zijn initiatieven die betrekking hebben op onder meer de bevordering van de biodiversiteit, gezondheid en die een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Het sociale domein –met als thema ‘Samen voor meer groen in de buurt’- staat hierbij centraal. Dit jaar wordt voor de 5e keer de Steenbreektrofee uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Spijk, Laarbeek, Leeuwarden en Den Haag. Aan het einde van dit jaar wordt de Steenbreektrofee voor 2022 uitgezet.