55 inzendingen voor natuurprijs Groene Kroon 2019

De provincie Utrecht heeft 55 inzendingen ontvangen voor de natuurprijs Groene Kroon 2019. Van bouwbedrijven tot particulieren, van architecten tot gemeenten: een verscheidenheid aan inzenders stuurde initiatieven in die de biodiversiteit in en rondom bebouwd gebied versterken. De jury buigt zich de komende maanden over alle inzendingen waarna ze op 18 september de winnaars aanwijst.

Van 20 februari tot en met 1 juni konden initiatieven worden ingestuurd, in twee categorieën:
– Kleine initiatieven van bijvoorbeeld particulieren, buurtinitiatieven, stichtingen, onderwijsinstellingen en midden- en kleinbedrijf.
– Grote initiatieven van bijvoorbeeld woningcorporaties, gemeenten en bouw- en aannemersbedrijven.

Van de 55 inzendingen valt tweederde in de categorie ‘kleine initiatieven’. Een derde van de inzending zijn ‘grote initiatieven’.

Jury
De jury bestaat uit Robbert Snep (Wageningen University & Research), Fiona van ’t Hullenaar (Universiteit Utrecht), en Mathias Lehner (nextcity.nl). In juni komen zij bijeen om per categorie zes genomineerden aan te wijzen. De genomineerden ontvangen van de jury feedback op het ingezonden initiatief waarna zij enkele weken de gelegenheid krijgen om de inzending te verbeteren of aan te vullen. In augustus kiest de jury vervolgens per categorie drie finalisten. Op 18 september wordt duidelijk welke initiatieven daadwerkelijk beslag leggen op de natuurprijs Groene Kroon 2019.

Doel
Met de natuurprijs Groene Kroon stimuleert de provincie Utrecht iedereen om te helpen onze bijzondere Utrechtse natuur te beschermen. Het thema van 2019: Natuur in en rondom de bebouwde omgeving.

Bijdrage aan biodiversiteit
Utrecht is een drukke provincie met een gevarieerd buitengebied, grote stedelijke gebieden en aantrekkelijke dorpen. De bebouwde omgeving is niet alleen ónze woonomgeving, maar ook die van planten en dieren. Steden en dorpen kunnen daarom een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Toepassingen als vogelvriendelijke tuinen, groene daken, bloemstroken en (ingebouwde) nestkasten kunnen allemaal onderdeel zijn van woonwijken, bedrijventerreinen en individuele woningen.

Positieve effecten van natuur
Ook parken, plantsoenen, bermen en waterpartijen zijn goed voor de natuur in de stad, wanneer ze natuurvriendelijk worden ontworpen en beheerd. Hierdoor komt er ruimte voor planten en dieren, met speciale aandacht voor beschermde en bedreigde soorten. Bovendien nodigt een groene omgeving uit tot bewegen, ontspannen en ontmoeten. En dat draagt weer bij aan de gezondheid van onze inwoners.

Bron:
Provincie Utrecht