Bewoners gaan voor groen in Nijmegen

Wethouder Bert Velthuis van gemeente Nijmegen opent zaterdag 12 september om 12 uur het nieuwe groene plein op de hoek Alligatorstraat – Karbouwstraat (de Hazenkamp). Met het groene plein is een grote wens van de bewoners in vervulling gegaan. Begin maart hebben zij de handen uit de  mouwen gestoken en mee geholpen met het verwijderen van maar liefst 730 M2 steen. Omgerekend naar formaat stoeptegel praten we dan over ruim 8000 stoeptegels. Een echte Operatie Steenbreek actie: Stenen eruit, GROEN erin!

Het groene idee is ingebracht door de bewoners bij de gemeente via nijmegen.mijnwijkplan.nl. De gemeente wil plannen van bewoners realiseren wanneer genoeg mensen in de buurt het plan omarmen. Dat was hier zeker het geval! Het stenige plein is veranderd in een groene oase: met gras en struiken. De bomen gaan binnenkort de grond in. Twee van de bewoners hebben met een bioloog/ecoloog uit de buurt het planten-plan bedacht en gezorgd voor een diversiteit aan klimaatbestendige planten, struiken en bomen. Dit initiatief zorgde voor een grote betrokkenheid van aanwonenden bij het vergroenen van dit tot voor kort zo lelijke tegelplein, met vele levendige overleggen en creatieve initiatieven.

Wijkregisseur Anne-Marie Cobussen, van gemeente Nijmegen: ‘Het is mooi on te zien hoe de bewoners voor dit plan zijn gegáán. Ik kan vanuit mijn rol niet alles organiseren, werken aan een prettige leefomgeving doen we samen. Een groot compliment voor de bewoners voor het idee en hun inzet. Het resultaat is prachtig!’

Nut, noodzaak én plezier van groen
Bij de opening op 12 september overhandigt het campagneteam van Operatie Steenbreek gratis plantjes aan de bewoners die mee hebben geholpen met dit mooie, groene project. Want dit soort acties van bewoners verdienen een beloning! De Bastei, museum voor natuur en cultuurhistorie, die deze campagne voert, roept iedereen in de stad op om tuin of balkon te vergroenen. Bomen werken als een gratis airco, broodnodig bij tropische dagen. Stenen houden de warmte ook veel langer vast. Daarnaast is een groene ondergrond belangrijk bij hoosbuien: het water  kan dan gemakkelijk in de grond wegzakken en voorkomt dat het riool overbelast raakt met alle gevolgen van dien (straten die blank staan, ondergelopen kelders). Bovendien bied je vogels, vlinders, bijen en andere levende wezentjes een slaap-, schuil- of nestelplek in het groen én voedsel. Kortom: groen biedt voordelen, voor alles en iedereen.