Biologische plantenpakketten voor balkoneigenaren in Rijswijk

75 bewoners van de Muziekbuurt in Rijswijk ontvingen op woensdag 23 juni een biologisch plantenpakket voor hun balkon én een plantje voor hun buur. Het was de eerste dag van de Balkonparadijs-campagne, een initiatief van IVN Natuureducatie en Steenbreek Rijswijk. In totaal worden 150 balkonpakketten cadeau gedaan om de leefbaarheid, de sociale binding en de stadsnatuur een boost te geven.

Het enthousiasme van de deelnemers was van hun gezichten af te lezen toen ze het complete pakket met 9 plantjes, aardewerken potten, biologische potgrond en kleikorrels overhandigd kregen. ‘’Wat een ontzettend mooie actie en wat goed dat er ook wordt gedacht aan mensen die geen tuin hebben” reageerde een inwoner van de Muziekbuurt blij. Partners in de wijk zoals de Natuurtuin, Welzijn Rijswijk en de bewonersorganisatie De Muziekbuurt maakte van de uitgifte een feestje. Vastgebonden op de fiets, in de achterbak van de auto, in een winkelwagen of boodschappentrolley vonden de pakketten hun weg naar de balkons.

Natuur dichtbij
De meeste vergroeningsacties zijn gericht op tuinen of het buurtgroen, maar in Rijswijk bestaat het woningbestand voor het merendeel uit flats of portiekwoningen. “Op het balkon is veel meer natuur te krijgen dan mensen in eerste instantie denken”, zegt Wendy Bakker van Steenbreek Rijswijk. Samen met Tonja van Gorp, projectleider van IVN Natuureducatie Zuid-Holland bedacht zij het balkonprogramma. Tonja is verantwoordelijk voor het programma Groen Dichterbij in Rijswijk.  “Met het balkonparadijs brengen we de natuur heel dichtbij huis. We weten dat het mensen blijer, vitaler en gezonder maakt. Bovendien helpen we bijen, vlinders en vogels in de stedelijke omgeving. Een beetje natuur op het balkon zorgt voor een fijne eigen plek en een mooiere buurt.”

Leefbare buurt
Woningcorporaties Rijswijk Wonen, Vidomes en de gemeente Rijswijk sloten bij het initiatief aan en maakte de campagne samen met de Provincie Zuid-Holland mogelijk. Een groot deel van de appartementen in de Muziekbuurt is in handen van de beide corporaties. In de wijk staat de leefbaarheid onder druk. Voor de corporaties is het dan ook belangrijk dat de campagne bijdraagt aan meer binding van de inwoners met de buurt en met elkaar. Daarom krijgt elke deelnemer aan het Balkonparadijs één plantje die bestemd is voor een bekende of onbekende buur. “Oh, ik weet al iemand”, roept een andere bewoonster enthousiast, terwijl ze het plantenpakket handig achter op haar fiets bindt. “De buurvrouw onder mij houdt ook erg van plantjes.”

Met of zonder groene vingers
In het pakket zit een praktische handleiding voor mensen met minder groene vingers. En de deelnemers krijgen een filmpje toegestuurd waarin precies wordt uitgelegd hoe ze planten in de pot kunnen zetten en kunnen onderhouden. “De munt moet je in een apart potje zetten, anders gaat hij de andere plantjes overwoekeren’ adviseert Wendy alvast.

Op 7 juli en 14 juli worden er nog meer pakketten uitgegeven. Tijdens de ophaaldag kunnen deelnemers ook gelijk al hun vragen stellen over het pakket. De actie loopt nog tot 9 juli en zolang de voorraad strekt. In totaal kunnen 150 bewoners van de Muziekbuurt deelnemen.

Instructievideo Balkonparadijs: 9 planten voor op jouw balkon – YouTube
Meer informatie vind je op: www.ivn.nl/balkonparadijs

Extra informatie: Partners
Rijswijk Wonen, Vidomes, Gemeente Rijswijk en de Provincie Zuid-Holland hebben de actie mogelijk gemaakt. Welzijn Rijswijk, De Groene Motor, De Natuurtuin, de Groene Karavaan en bewonersorganisatie De Muziekbuurt ondersteunen het Balkonparadijs. De Balkonparadijs actie is onderdeel van het programma Groen Dichterbij Rijswijk en een initiatief van IVN Natuureducatie en Steenbreek Rijswijk. Samen maken we van Rijswijk een prettige plek om te wonen!