Buurtwens Goes wordt werkelijkheid

Voor de buurtbewoners in de wijk Aria in Goes ging een langgekoesterde wens in vervulling: een nieuwe speel- en ontmoetingsplek in het groen. De speelplek werd gerealiseerd door idverde NL. De groene invulling sluit niet alleen mooi aan bij de wensen van gemeente Goes en de buurt, maar biedt ook meerwaarde op maatschappelijke vraagstukken zoals biodiversiteit, klimaat en gezondheid.

Het project ‘Buurtwens Goes wordt werkelijkheid’ is genomineerd voor de Steenbreektrofee 2024categorie Professionals.

Er is ook gedacht aan circulariteit. Zo is de uitgegraven bouwgrond van de nieuwe woningen teruggebracht in de speelheuvels en gebruikt als drukbelasting voor de wegen in de wijk. Door de overige grond in eigen gebied op te slaan, zorgt het tevens voor minder CO2 uitstoot.

Het is een mooi project waarin gemeente Goes, wijkvereniging Overturia en vele andere organisaties hun handen in een hebben geslagen om samen de nieuwe groene speel- en ontmoetingsplek wijk te realiseren. Een aantal speelplekken zijn momenteel al opgeleverd en op de foto’s is te zien dat zowel jong en oud er al met veel plezier gebruik van maken!

Hoe is het project tot stand gekomen?
De kinderen uit de buurt hebben zelf een invulling gegeven aan hun eigen speelplek! Samen met aannemer FraanjeBV en gemeente Goes hebben ze tijdens een bijeenkomst prachtige moodboards gemaakt met kleurplaten en knipsels. Dit was input voor de architecten van Buro Ruimte en Groen voor het maken van het ontwerp.

De uitvoering van het ontwerp is gegund aan idverde NL. Samen met wijkvereniging Overturia en W&B Consultants heeft idverde NL ondersteund bij het zoeken naar subsidie om zo veel mogelijk wensen te kunnen realiseren. En met succes: Maar liefst €106.189,85 aan subsidie werd in 2023 feestelijk uitgereikt door de provincie Zeeland!

Met dit bedrag is er direct aan de slag gegaan en is er in de afgelopen seizoenen een mooie speelplek ontstaan. Denk o.a. aan een speeleiland met brug, een kliederstrand en een water-speelspektakel. Het slingerende Olivijn pad voert je langs diverse andere speelelementen en een stukje verder is een mooie nestschommel te vinden waar je heerlijk in kunt relaxen als het zonnetje schijnt. Als mooie bijkomstigheid vangt het pad, door de materiaalkeuze, zo’n 60 ton per jaar aan CO2 af.

Verder staan er een aantal robuuste picknicktafels waar je aan kunt zitten en socializen, terwijl de kinderen in het park kunnen spelen. Ook kunnen kinderen door de wilgentunnel over het knuppelpad naar de kabelbaan rennen, waarmee ze zo 30 meter door de lucht vliegen! Je kunt dan nog afslaan naar het voetbalveld met tribune en als je het pad volgt, kom je uit bij een groot touwen klimrek waar balans en evenwicht op de proef wordt gesteld.

Spelen en ontmoeten in het groen
Al deze speelvoorzieningen liggen in een heuvellandschap ingezaaid met twee verschillende bloemenmengsels voor extensief onderhoud. De vogelbosjes, ingevuld met verschillende Zeeuwse hagen, vormen de groene vlekken in het toekomstige landschap en alle beplanting is zo veel mogelijk afgestemd op het groen uit de omgeving wat zorgt voor meer biodiversiteit. Zo is de speel- en ontmoetingsplek niet alleen een genot voor de mens maar ook voor o.a. insecten, vogels en egels. De ongeveer 147 bomen zorgen voor een extra groene buffer tussen wonen en werken aan de rand van de stad. Hierdoor kan in alle rust gebruik worden gemaakt van de speel- en ontmoetingsplek en vindt de fauna in een beschutte omgeving voldoende voedsel!

Door de (speel)objecten met groen te omlijsten, verbindt dit verschillende activiteiten op één locatie: spelen, sporten, wandelen en relaxen. Mooi om samen met de bewoners, gemeente Goes en verschillende organisaties te werken aan groenere oplossingen voor een betere wereld! De hele gemeenschap (van jong tot oud) kan nu genieten van een veelzijdig én groen park in Goes.