Genomineerden Steenbreektrofee 2024 bekend

Uit maar liefst 23 inzendingen heeft de jury 6 projecten genomineerd voor de achtste editie van de Steenbreektrofee. Steenbreek is met deze verkiezing weer op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden, die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag op donderdag 10 oktober in Eindhoven.

“Het was weer een feestje om al die mooie inzendingen te mogen doornemen. Ik werd blij van de al die verschillende grote en kleine initiatieven van zowel bewoners als gemeenten. Alle deelnemers verdienen een pluim!”, zegt Margot Ribberink, voorzitter van de jury. “Veel gemeenten timmeren hard aan de weg met klimaatadaptatie. Al lijkt het besef voor het verbeteren van de biodiversiteit wel wat minder te worden. En daar maak ik me zorgen over. In de natuur heeft alles een functie, ook voor ons als mens. Klimaat en de biodiversiteit zijn nauw met elkaar verbonden.”

Genomineerd voor de Steenbreektrofee 2024 (in willekeurige volgorde):

Categorie Maatschappelijke initiatieven

 • Moestuinstad Hilversum
  Veel Hilversummers zouden het leuk vinden om zelf hun groenten te verbouwen, maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Daarom heeft een groepje inwoners een plan bedacht om samen moestuintjes op te zetten. Door samen te werken, kennis te delen en nieuwe connecties te maken dragen hun activiteiten bij aan sociale verbondenheid.
 • Schooltuin inclusief onderwijs Lingewaard
  Een unieke wijze van schooltuinieren, waarbij het werken in de moestuin is geïntegreerd binnen andere vakken van het onderwijsprogramma zoals rekenen en geschiedenis. Het programma gaat uit van plezier, natuurbeleving en leren door te doen. En dit alles met aanwijsbaar onderwijsrendement.
 • Vergroening Riemsdijkstraat Wageningen
  Tijdens een housewarming ontstond het idee onder buurtbewoners om de straat te vergroenen. Ter plekke werden plannen gemaakt en een voorstel aan de gemeente gestuurd. Het groen heeft de bewoners van de straat waaronder jonge gezinnen, studenten en oudere stellen verbonden.

Categorie Professionals

 • Atalantaplein Hoeksche Waard
  Een initiatief vanuit bewoners om het versteende plein van 800m² in ’s-Gravendeel te vergroenen, waaraan de gemeente gehoord gaf. De vraag was om er een groene ontmoetingsplek van te maken voor de hele buurt. Het plein is inmiddels volop in gebruik door de bewoners, maar ook door de vele insecten en (water)vogels.
 • Rioolvervanging: educatie én vergroening Delft
  Naast het vervangen van het riool maakte de gemeente Delft van de gelegenheid gebruik om gelijk ook de openbare ruimte groener in te richten en geveltuinen aan te leggen. Een goed moment om ook de scholen te betrekken en bewoners bewust te maken wat ze zelf kunnen doen om hun eigen plek, nu en in de toekomst, leefbaar te houden.
 • Buurtwens Goes wordt werkelijkheid
  Voor de buurtbewoners in de wijk Aria in Goes ging een langgekoesterde wens in vervulling: een nieuwe speel- en ontmoetingsplek in het groen. Inmiddels maakt jong en oud er met veel plezier gebruik van. Een mooi project waarin gemeente, wijkvereniging en vele andere organisaties hebben samengewerkt.

Prijsuitreiking
De winnaars van de Steenbreektrofee 2024 worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag op donderdag 10 oktober in Eindhoven. Juryvoorzitter Margot Ribberink geeft dan ook een toelichting op de overwegingen van de jury. De jury bestaat daarnaast uit: Robert Graat (Staatsbosbeheer), Ans Hobbelink (AVVN Samen natuurlijk tuinieren), Henk Kuijpers (Stadswerk), Linda IJmker (IVN Natuureducatie), Wendy Bakker (gemeente Rijswijk) en Ben Roeterd (gemeente Voorst).

Steenbreektrofee
Stichting Steenbreek is met deze jaarlijkse verkiezing op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden, die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut. Het gaat dan onder meer over het verbeteren van de biodiversiteit en gezondheid en om projecten die een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Het sociale domein –met als thema ‘Samen voor meer groen in de buurt’- staat hierbij centraal.

Dit jaar wordt voor de 8e keer de Steenbreektrofee uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Rotterdam en Heerenveen (2023), Den Haag en Leiden (2022), Landgraaf en Harderwijk (2021), Spijk (2019), Laarbeek (2018), Leeuwarden (2017) en Den Haag (2016). Uitgebreide informatie over alle projecten is te lezen op steenbreek.nl/trofee.

Niet voor publicatie
Voor meer informatie: Roel van Dijk, directeur Stichting Steenbreek, tel. 06-49 87 10 08, E info@steenbreek.nl.