Dag van het Nationaal Park: ‘The Next Generation’

Maandag 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Deze 22ste editie staat in het teken van ‘The Next Generation’. Het Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP) vindt dat ieder kind voor zijn 12e levensjaar de kans zou moeten krijgen om tenminste één Nationaal Park te bezoeken. ‘De kinderen zijn de toekomst. Als zij ervaren hoe geweldig de natuur hier is, gaan zij daar op latere leeftijd ook beter voor zorgen,’ stelt Stefanie Boomsma, programmamanager van IVN Natuureducatie namens het SNP.

Om deze reden staat de Dag van het Nationaal Park 2021 in het teken van de verhalenwedstrijd ‘Tiny Tales’ voor leerlingen van groep 6 en 7. Voor de basisscholen is een speciaal pakket ontwikkeld met daarin handige weetjes over de parken, welke planten en dieren er leven en welke nationale parken er in de buurt liggen. Kinderen kunnen hierdoor meer bekend raken met de nationale parken die Nederland rijk is en daardoor ook hun ouders en overige familie inspireren naar een nationaal park te gaan. De winnende klas van de Tiny Tales wedstrijd zal welkom worden geheten in Nationaal Park Hollandse Duinen of Nationaal Park Lauwersmeer. Meer informatie over de verhalenwedstrijd: https://bit.ly/3nvEe7y

De Dag van het Nationaal Park wordt in alle nationale parken van Europa ieder jaar gevierd op 24 mei. Voor deze dag is gekozen omdat op diezelfde datum in 1909 het allereerste nationaal park van Europa werd ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Inmiddels telt Europa honderden nationale parken, waarvan er 21 in Nederland liggen. Het bekendste nationale park van Nederland is de Hoge Veluwe.

Samenwerking
SNP is een samenwerkingsverband tussen de nationale parken van Nederland, de overheid, grondeigenaren, terreinbeheerders en natuurorganisaties. De belangrijkste partners zijn de Nederlandse nationale parken (uitgezonderd NP De Hoge Veluwe), het Ministerie van EZ (voorheen LNV), Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL, de Federatie Particulier Grondbezit en IVN Natuureducatie.

Het doel van de stichting is om van de Nationale Parken bijzondere en aantrekkelijke natuurgebieden maken. In de parken is ruimte voor natuurgerichte recreatie, onderzoek, voorlichting en educatie. Zo kunnen meer mensen beseffen hoe belangrijk de natuur voor Nederland is.