Doe mee aan de dag van de biodiversiteit
De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot internationale dag van de biodiversiteit. Daarmee willen ze mensen bewust maken van het belang van een grote verscheidenheid aan micro-organismen, dieren- en plantensoorten. In heel Nederland worden op die dag activiteiten georganiseerd.
Ook in Overijssel kan iedereen die zich wil inzetten voor dieren en planten aan de slag. Bijvoorbeeld voor bijen, en andere insecten en vlinders, die zo belangrijk zijn voor bestuiving van planten. Of je kunt op stap gaan met een boswachter en kennis maken met al die soorten in een van de prachtige natuurgebieden in Overijssel. Maar je kunt ook aan groene activiteiten dicht in de buurt mee doen. Kijk hier hoe je voor biodiversiteit in kunt zetten.
Een grote verscheidenheid aan soorten is van levensbelang voor het klimaat en de leefbaarheid maar ook de gezondheid van mensen. En ook soorten in onze directe omgeving zijn daarvoor belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat een huiszwaluw tot wel 50.000 muggen en vliegjes per week op eet? Dat wilde bijen ervoor zorgen dat de bloemen elk jaar weer zo mooi bloeien? En dat vleermuisjes elke nacht tientallen muggen en insecten vangen?
Hester Maij, gedeputeerde natuur: “Een sterke biodiversiteit is van levensbelang voor onze aarde. Kort geleden kwamen de Verenigde Naties met een onderzoek waaruit bleek hoe slecht het wereldwijd gaat met planten- en dierensoorten. En onderzoek van de provincie Overijssel laat zien dat we ons ook in onze eigen provincie in moeten blijven spannen voor een sterke natuur. Het mooie is dat iedereen, bijvoorbeeld in de eigen tuin of met planten op het balkon, daar aan kan bijdragen. Ik hoop dat veel mensen op 22 mei geïnspireerd worden om planten en dieren te helpen.”
Met simpele maatregelen kan iedereen een aantal van deze soorten een plekje bieden. De dag van de biodiversiteit is een mooi moment om dat te gaan doen. Download deze pdf en haal praktische tips op voor soorten dicht bij huis, bijvoorbeeld in de eigen tuin. Maak een leefplek voor bijvoorbeeld vleermuizen, een kerkuil, huiszwaluw of bijen. Of ga er op uit, genieten van de biodiversiteit in je eigen omgeving. Kijk eens bij natuurorganisaties wat er in jouw buurt te doen is.