Een miljoen bomen en struiken (ver)planten

De Nederlandse natuur produceert jaarlijks een overdaad aan jonge bomen en struikjes. De meeste overleven niet, omdat ze worden opgegeten, te weinig licht ontvangen of worden verwijderd door natuurbeheerders. Meer Bomen Nu organiseert een grootschalige en gezamenlijke actie om komende winter één miljoen zaailingen te verplanten en een tweede kans geven op een plek waar ze welkom zijn. Operatie Steenbreek doet mee. Jij ook?

Van november tot en met maart worden in het hele land bomen en struiken verzameld in natuurgebieden, landgoederen en parken. En weggegeven aan iedereen die belooft er goed voor te zorgen. Dit zijn vooral veel boeren die het platteland opfleuren met biodiverse hagen en heggen. Maar we hopen dat ze ook terechtkomen in gemeentebermen, op bedrijventerreinen en bij mensen in de tuin. De actie eindigt rondom de Boomfeestdag 2021 met Boomweggeefdagen in het hele land.

Inmiddels zijn er al 270 plantlocaties, 100 vrijwilligers en 12 oogstlocaties aangemeld en 350.000 bomen en struiken aangevraagd. Voor alle stappen in het proces werken we met enthousiaste organisaties en vrijwilligers. Dit zijn de stappen waar jij kunt helpen:

  • Oogstlocaties aanmelden: van stadspark tot landgoed tot natuurgebied. Overal waar rijkelijk is uitgezaaid komen wij graag in contact met de beheerder.
  • Helpen met oogsten: meld je aan als vrijwilliger
  • Een boomverzamelplaats aanmelden. Heb jij ruimte om bomen tijdelijk in te kuilen en eventueel ook weg te geven op de Boomfeestdag? Meld je aan. In een vak van 10*10m2 passen zo al 5-10.000 ingekuilde bomen en struiken.
  • Een plantlocatie melden: van boerenerf, tot tuin en gemeenteberm tot klimaatbos. Meld aan hoeveel er geplant kan worden en wij proberen gratis plantgoed te leveren.
  • Helpen met planten: meld je aan als vrijwilliger
  • Organiseer een boomweggeefdag. Het teveel aan geoogste zaailingen, geven we rondom de Boomfeestdag (17 maart) weg op Boomweggeefdagen in het hele land.

Enthousiaste organisaties die een Boomweggeefdag organiseren, belonen wij met honderden gratis appel- en perenbomen! Deze zijn door corona helaas niet verkocht en worden nu beschikbaar gesteld door Stichting Corazon die hoopt dat zeker een deel op plekken komt te staan waar voorbijgangers zelf kunnen plukken. Het gaat om 1,5 meter hoge, 3-jarige laagstam appel- en perenbomen. Meer Bomen Nu geeft deze bomen gratis weg aan iedereen die boomweggeefacties en andere leuke evenementen wil organiseren en deze bomen tijdelijk wil bewaren: van augustus tot het plantseizoen.

Een rol voor iedereen
Voor een miljoen bomen zijn vele handen nodig! Burgers, boeren, natuurbeheerders, scholen, bedrijven, gemeenten en andere
overheidsinstanties; iedereen kan helpen. In deze flyer meer informatie en een overzicht van de bomen en struiken.