Winnaars stekjesactie krijgen bijenhotel

‘Een insectenhotel!’ Met deze blije reactie van de kinderen op twee scholen heeft wethouder Arno Janssen van gemeente Papendrecht prijzen uitgereikt in het kader van een stekjesactie. Eerder kregen 895 leerlingen in Papendrecht stekjes waar ze de mooiste en origineelste foto van mochten opsturen. Kiyan en Destiny zijn de gelukkige winnaars.

‘Destiny laat op een originele manier zien dat groen in de tuin heel belangrijk en heel mooi is. Doordat er ook een bijtje te zien is, laat ze daarnaast zien waar we het voor doen: voor onze wilde bijen in Papendrecht’, zo luidt het juryrapport van Destiny Hoogeveen. Als de wethouder arriveert op OBS De Knotwilg weten al Destiny’s klasgenoten van groep 6 al wie er gaat winnen, behalve zijzelf. In de tuin van de school reikt wethouder groen en duurzaamheid Arno Janssen de prijs uit. ‘Wilde bijen hebben voedsel nodig. Daarom zijn de juiste plantjes in de tuin zo belangrijk’, vertelt hij.

Nestkastjes
Op de Prins Florisschool van winnaar Kiyan Basar (mooiste stekje), vertelt de wethouder aan de hele klas nog meer over het belang van bijen en duurzaamheid. ‘Wilde bijen hebben, net als mensen, naast voedsel ook een nest nodig waar ze kunnen verblijven. In deze gemeente zorgen we voor de bijen door ecologisch te maaien, maar ook door nestkastjes voor wilde bijen te plaatsen.’ De kinderen hebben duidelijk al vaker les gehad over duurzaamheid. ‘Gaat u ook wat aan uitlaatgassen doen?’ ‘Wat is duurzaamheid allemaal?’ De wethouder legt uit dat de gemeente allerlei dingen doet, van een goede waterberging aanleggen tot het werken aan schone lucht in de gemeente. ‘Maar uiteindelijk begint duurzaam bij jezelf!’

Superbestuivers
Naast Destiny en Kiyan doen heel veel kinderen dat al. Met dank aan de stekjesactie staan er heel wat meer plantjes en nu ook twee insectenhotels in Papendrecht. Samen maken we de leefomgeving voor de wilde bijen beter. Dat is goed voor deze superbestuivers die ons voedsel bestuiven en daarom ook goed voor ons allemaal.

Terug naar nieuwsoverzicht