Geluk zit in een groen hoekje: Aanstekelijk boek voor geluksvogels met buitenruimte

Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om te tuinieren. Het adagium ‘Tegel eruit, Plant erin’ blijkt een verslavend leuke bezigheid, zeker in een tijd waarin iedereen veel thuis is. Ook groeit het bewustzijn dat we met een beplante tuin, balkon of dakterras de biodiversiteit en onze eigen (mentale) gezondheid versterken. Hoe dat precies in elkaar steekt, en hoe je dat aanpakt, een groene plek voor jezelf inrichten, staat in Geluk zit in een groen hoekje.

‘Stap één naar een groenere buitenplek is lekker gaan zitten, de voetjes omhoog en lezen maar,’ adviseren de auteurs. ‘De ideeën gaan vanzelf borrelen als je ziet en leest hoe anderen genieten van hun tuin, balkon of terras. Stap twee is gewoon ergens beginnen. Een tegel wippen, een plantenbak kopen, een boompje planten, genieten van een blije bij die dankbaar is voor een bloemenbuffet. Zo ontluikt de liefde voor tuinieren.’

Het argument dat tuinieren zeeën van tijd vergt, vegen de auteurs van tafel: ‘Juist als je leven druk is, is een groene tuin een uitkomst. Eén stap naar buiten en je zen-sessie begint. Je rommelt wat, geeft wat water, ruikt aan een bloemetje, gaat even zitten met een drankje… Zo raakt je hoofd vanzelf weer leeg.’

Geluk zit in een groen hoekje informeert, inspireert en amuseert. Een mix van achtergrondkennis, doe-het-zelf-projecten, veel tips en interviews maakt het boek interessant voor iedereen die meer wil dan alleen ‘tegel eruit, plant erin’. Het boek neemt de lezer mee langs negen fictieve inspiratietuinen, waaronder de snoeptuin, de balkontuin, de nieuwbouwtuin, de dierentuin en de speeltuin. Met een beetje liefde en geduld is een ‘green hide-away’ bereikbaar voor iedere bofkont met een eigen buitenplek.

De groene revolutie
Gezond eten, meer bewegen, consuminderen, recyclen, uitstoot verkleinen, energie besparen, het zijn allemaal thema’s die horen bij de groene revolutie die steeds meer sympathisanten krijgt. In dat groeiende (milieu)bewustzijn hoort tuinieren thuis. Want door een gezonde tuin aan te leggen doe je in één klap iets goeds voor je eigen (mentale) gezondheid, de wateroverlast in je buurt en de verzwakte biodiversiteit. In Nederland is zo’n 56.000 hectare grond particuliere tuin. Wanneer al deze tuinen ruimte geven aan groen, boeken we een enorme winst op bovengenoemde pijlers.

Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij delen twee passies: tuinieren en schrijven. Suzanne komt vlinders en andere fladderaars tegemoet in haar volkstuin in Amsterdam. Nicolien combineert een moes-, speel- en dierentuin op de 66 vierkante meter achter haar huis. Met Geluk zit in een groen hoekje hopen zij iedere geluksvogel met een (gevel)tuin, balkon of (dak)terras te inspireren. Want met meer groen om je heen wordt het leven zo veel leuker.