Gemeente Assen: het Blote-Voeten-Tuinpad

Het Blote-voeten-tuinpad is een blotevoetenpad waarbij plezier (het lopen van een blotevoetenpad) gecombineerd wordt met educatie en informatie (tuininrichting). Met dit pad stimuleert het Duurzaamheidscentrum Assen bij kinderen de natuurbeleving en het sensorisch leren en ontdekken, maar laat ook volwassenen zien hoe de eigen tuin groener, diervriendelijker en klimaatadaptief gemaakt kan worden.

Voor dit project is samengewerkt met Gemeente Assen, Vrijwilligers Stichting Het Drentse Landschap en Groep Nieuw Beschut.

Het Blote-voeten-tuinpad (BVTp) maakt een duidelijke en sterke koppeling met Operatie Steenbreek, Nederland Zoemt, Iedereen doet WAT en de Global Goals:

  • Waterberging/waterdoorlaatbaarheid: Sommige ondergronden laten beter water door dan andere. Na een regenbui ervaar je wat de vele verschillende ondergronden van het BVTp doen met het regenwater. Maar ook juist in een droge periode voel en zie je wat er met de grond gebeurt.
  • Hittestress: Sommige ondergronden warmen meer op, en geven meer hitte af, dan andere. Op een zonnige/warme dag kunnen bezoekers het verschil ervaren tussen de vele verschillende ondergronden van het BVTp, bijvoorbeeld tegels en gras.
  • Biodiversiteit: Meer groen, water, e.d. biedt schuilplekken, nestelplekken en voedsel voor dieren. Langs het BVTp ervaar je hoe een diervriendelijke omgeving eruitziet, en wat voor effect dit heeft op jou.

Routekaart
Deze informatie en ook de informatie over de gebruikte materialen zijn verwerkt in een folder met praktische tips en verwijzingen. Hierin staat op een speelse manier de route weergegeven en staan concrete handelingsperspectieven voor de volwassenen. Vanuit de folder wordt steeds (met een QR-code) doorverwezen naar gedetailleerde informatie. Zo kunnen bezoekers gelijk in de eigen tuin aan de slag!

Blote-voeten-pad Bord
Bij de start van het BVTp staat een bord met aanvullende informatie en een instructie hoe het BVTp gelopen kan worden. Bij het startpunt staat een kast waar bezoekers de schoenen kunnen achterlaten. Ook staat hier een waterpomp om na afloop de voeten weer schoon te spoelen.

Voor kinderen is er een gratis puzzeltocht beschikbaar. Onderweg komen ze meerdere stoeptegels tegen. Het idee is dat de stoeptegel verwijderd moet worden (Operatie Steenbreek). Dit doen ze door de stoeptegel om te klappen. Wanneer ze dit doen, komt er gras  tevoorschijn en een korte informatieve tekst met afbeelding. Hierbij hoort een vraag van de puzzeltocht.

De combinatie tussen doen, leren en beleven voor kinderen en de praktische toepasbare ideeën voor volwassenen om de eigen omgeving klimaatadaptief in te richten en de biodiversiteit te bevorderen aan de hand van het BVTp is uniek in Nederland.