Groene weelde aan het Haegsch Hof 

Het project Groene Weelde aan het Haegsch Hof is opgezet door bewoners om een plein hittebestendig te maken en was genomineerd voor de Steenbreektrofee 2022. De vakjury  is onder de indruk van de samenwerking ‘met en tussen bewoners in een lastige omgeving’.

Toen een groep buren eind 2018 samen een kansenkaart voor vergroening van het Haegsch Hof maakten, waren er volop ideeën om het versteende Hillebrant Jacobsplein mooier en vooral koeler te maken. Hittestress was hier een groot probleem. Op basis van meerdere ontwerpsessies zijn 9 kansen in kaart gebracht. De afgelopen jaren is een groot deel van deze kansen gerealiseerd:

  • Een kleine berk op een pleintje is vervangen door drie grote lindebomen waardoor er meer schaduw is gekomen.
  • Er zijn meer dan 35 grotere geveltuintjes aangelegd met klimplanten die de muren verkoelen tijdens verschillende opgroendagen.
  • Tientallen boomspiegels zijn vergroot en beplant met meer groen.
  • Vier grote blinde muren van geveltuinen zijn voorzien van klimplanten die de muren verkoelen.

Een lange aanloop
Het realiseren van dee ambitieuze plannen voor bomen en struiken rondom twee vijvers aan het Hillebrant Jacobsplein kostte meer tijd en organisatie. Daarom zijn inwoners een buurtcoöperatie opgericht en hebben zij de gemeente uitgedaagd om samen een herontwerp traject op te starten.

De aanhouder wint, en eind 2020 is in opdracht van de gemeente een voorlopig ontwerp gemaakt door Stichting Tussentuin tijdens een online ontwerpsessie. Daarbij heeft een grote groep bewoners hun wensen gedeeld met de gemeente. Daarna bleef het maandenlang stil bij de gemeente vanwege capaciteitsgebrek om met de plannen aan de slag te gaan. Nadat wethouders en raadsleden zijn aangespoord en er zelfs een motie is aangenomen in de gemeenteraad van Den Haag om de vergroening van de wijk voort te zetten, kwam er weer schot in de zaak.

In het najaar van 2021 is de gemeente met het ontwerp aan de slag gegaan en heeft ook de advies commissie openbare ruimte (ACOR) groen licht gegeven. De realisatie is in februari 2022 afgerond.

 

Het resultaat
Het resultaat mag er zijn! Rond de kleine vijver is een groene weelde ontstaan van kleine bomen, heesters en bloeiende planten en grassen die de bodem bedekken. Bij de grote vijver zijn twee Boomhazelaars gepland met daaronder lage vuurdoorn. Hierdoor ontstaat er meer schaduw in de zomer en kan het regenwater beter weglopen. In aansluiting hierop heeft de buurt zelf nog zes grote plantenbakken uitgegraven en van nieuwe planten voorzien zodat het ontwerp van de kleine vijver aansluiten bij dat van de grote vijver. Als je het over steenbreek hebt, dan spant het Hillebrant Jacobsplein de kroon. Er moest maar liefst door 24 cm gewapend beton heen gehakt worden om ruimte te maken voor de plantvakken. Er is ongeveer 200 m2 aan steen verwijderd en vervangen door groen, dat is bijna 50 m3 aan beton minder!

Buurtcoöperatie Groendruk
Het nieuwe groen is overgedragen aan de beheerder van het stadsdeel en aan de buurtcoöperatie Groendruk. De Buurtcoöperatie Groendruk is terecht trots op dit mooie resultaat. Wil je meer weten over de groene projecten die zij in de buurt organiseren? Kijk dan ook eens op onze website groendruk.webnode.nl