Heesweg in Beek en Donk winnaar Groenstrijd 2.0

Tijdens de ‘Laarbeek schittert in het groen’-bijeenkomst op woensdag 26 september maakte de jury bekend dat de Heesweg uit Beek en Donk winnaar is geworden van de Groenstrijd 2.0. Zij winnen hiermee een buurtbarbecue.

Wethouder Monika Slaets gaf aan dat eigenlijk alle 17 deelnemende buurten winnaars zijn, omdat deze wedstrijd vooral voor veel verbinding heeft gezorgd in alle buurten.

Commissaris van de Koning

Tijdens zijn bezoek aan Laarbeek op woensdagochtend heeft Commissaris van de Koning Wim van de Donk een filmpje ingesproken waarin hij de winnaar toespreekt. Tijdens de onthulling op de avond werd dit filmpje getoond en zo werd de winnaar bekendgemaakt. Hij sprak in het filmpje ook zijn waardering uit voor het vernieuwende initiatief van de Groenstrijd 2.0 en feliciteerde de gemeente met het winnen van de Steenbreek Trofee verleden week. Burgemeester Frank van der Meijden reikte de prijs uit aan de Heesweg.

Nog vier extra prijzen
Naast de hoofdprijs verdeelde de jury nog vier extra prijzen in de vorm van een cheque:

  1. Kindcentrum De Raagten uit Beek en Donk werd geroemd als ‘schoolvoorbeeld’ voor een groen schoolplein en de jury hoopt op navolging door andere scholen.
  2. De Dr. Timmersstraat / Pastoor van den Heuvelstraat uit Aarle-Rixtel kreeg te prijs voor ‘de buurt die het beste de verbinding tussen jong en oud wist te maken’.
  3. De Pater Becanusstraat uit Beek en Donk kreeg een speciale prijs toegekend als ‘gerealiseerd plan met de hoogte beeldkwaliteit’.
  4. De Hei uit Mariahout moet nog starten met de uitvoering, maar kreeg een prijs voor ‘beste nog uit te voeren plan’.

Jurycommentaar
De jury gaf de volgende toelichting op de winnaar:
De Heesweg heeft een zeer compleet plan ingediend en heeft al flinke stappen gezet met de uitvoering. Aan alle jurycriteria is op een uitstekende manier invulling gegeven. Een aantal jaren geleden zijn zij al begonnen met bloembakken aan de lantaarnpalen en zo zijn zij steeds verder gegaan in het vergroenen en verduurzamen van de straat. Er zijn vaste plantenvakken aangelegd, een prachtig insectenhotel geplaatst en er komen nieuwe bomen in een parkeerstrook die nu nog alleen uit verharding bestaat. Hemelwater is afgekoppeld door het gebruik van regentonnen en het water wordt hergebruikt om bloembakken water te geven. De speelplek wordt zelf door de buurt onderhouden en vormt een echte ontmoetingsplek. En dat alles gebeurt met een enorm enthousiasme en grote betrokkenheid van de bewoners. De winst is naar het oordeel van de jury dik verdiend.