Help vogels de winter door (en doe mee met de tuinvogeltelling)

De winter is begonnen en voor vogels is dit de meest barre tijd van het jaar. De koude nachten zijn lang en de dagen om voedsel te zoeken zijn maar kort. En er zijn nauwelijks nog insecten te vinden om te kunnen eten. Veel mensen vinden het leuk om vogels in de tuin te hebben. Ze zijn beweeglijk, zingen en kwetteren en komen graag voer halen. Help je mee om de vogels deze winter door te helpen?

Niet alle vogels vliegen in de herfst naar het zonnige zuiden. Veel vogelsoorten kunnen de Nederlandse winter goed doorstaan, vooral met een beetje hulp van vogelliefhebbers. Vogels verbruiken heel veel energie in de wintermaanden, alleen zo kunnen ze de kou overleven. Tijdens koude winternachten verliezen vogels als koolmees en pimpelmees meer dan tien procent van hun lichaamsgewicht.

Iedere snavel een ander hapje
Vetbollen (zonder netje!) kun je overal kopen maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Ook in zonnebloempitten zit veel vet. Kool- en pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten zijn dol op pinda’s. Voer pinda’s in een silo of rijg ze aan een ketting. Hang nooit een pot gewone pindakaas op want daar zit te veel zout in. Lijsterachtigen en spreeuwen eten weer graag gewelde krenten, rozijnen en allerlei soorten bessen. Een andere bron van voedsel is het laten liggen van bladeren in de tuin. Veel insecten verstoppen zich of overwinteren in hopen blad en dit is een mooie voedselbron voor vogels. Roodborstjes, winterkoninkjes en andere vogelsoorten eten deze insecten met smaak.

Schuilplaats tegen kou en regen
In de winter slapen vogels graag in dichte struiken, onder dakpannen en ook in nestkastjes. Dat doen ze niet altijd alleen, sommige vogels kruipen met elkaar in een kastje om zo beter warm te blijven. Als je een nestkast ophangt, hou dan wel rekening met een vrije aanvliegroute en op een rustige plek in de tuin. Een boom of struik ziet er niet alleen mooi uit in de tuin, het is ook een magneet voor vogels. Het is een plek om te schuilen, om te broeden en om voedsel te vinden.

Tel mee tijdens de Tuinvogeltelling (laatste weekend van januari)
Jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon meer leren om ze beter te beschermen. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels. Daarnaast is het ontzettend leuk én makkelijk, dus iedereen kan meedoen. Kijk voor meer informatie op tuinvogeltelling.nl.