In oktober eerste Nationale Boomspiegelfeest

Op zaterdag 9 oktober 2021 is de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. Mensen in heel het land gaan dan tuinen aanleggen in de kale grond rond een boom. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor het burencontact en voor gezonde, klimaatbestendige wijken. Het Boomspiegelfeest is een initiatief van Stichting Guerrilla Gardeners in samenwerking met Stichting Steenbreek.

In de stedelijke omgeving in Nederland zijn zo’n 1 miljoen boomspiegels, dit is de meestal kale grond rondom een boom waar vaak fietsen gestald worden of de hond zijn behoefte mag doen. Guerrilla Gardeners wil samen met Steenbreek van al die boomspiegels voor 2030 groene boomoases maken.

Kleurig en gezellig
Boomspiegels zijn volgens beide organisaties de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Cerian “Jenny” van Gestel van Stichting Guerrilla Gardeners: “Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit, draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit en zorgt voor een hogere betrokkenheid van bewoners bij hun wijk. Zo dragen groene boomspiegels bij aan een gezonde stad.” Steenbreek-directeur Roel van Dijk: ‘Het vergroenen van boomspiegels past helemaal in de lijn van Steenbreek. Meer ruimte voor bomen, minder steen en meer groen.’

‘Feestje voor beestjes’
Om boomspiegels en de mogelijkheden om die te vergroenen op de kaart te zetten, wordt in oktober voor de eerste keer het Nationale Boomspiegelfeest gehouden. Bewoners toveren dan de boomspiegel voor hun deur om in een ‘feestje voor de beestjes’. Dat doen ze alleen, maar bijvoorbeeld ook met een hele straat, in samenwerking met een buurthuis of school. Het is de bedoeling dat deze dag elk jaar gehouden wordt.

De initiatiefnemers zoeken voor de uitvoering samenwerking met gemeenten. Gemeenten die zich aansluiten krijgen ondersteuning bij het vormgeven van hun beleid voor groenadoptie. Ook krijgen deze partnergemeenten tijdens de campagne extra aandacht en materiaal voor de lokale uitrol van de campagne.

Online informatiebijeenkomst
Op maandag 14 juni is er van 15.00-16.00 uur een online informatiebijeenkomst voor gemeenten. Daarin wordt uitgelegd wat het Boomspiegelfeest is, wat de rol van Guerrilla Gardeners en van gemeenten in dit project is en hoe de samenwerking eruitziet. Gemeenten die de bijeenkomst willen bijwonen, kunnen dat melden via boomspiegelfeest@guerrillagardeners.nl.

Vergeten tuinseizoen
Het Nationale Boomspiegelfeest valt in de maand dat ook de actie ‘Het vergeten tuinseizoen’ wordt gehouden. Steenbreek en NL Greenlabel willen in samenwerking met diverse groene organisaties oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen gaan uitroepen.