Teloproep Maai Mei Niet tot 8 juni

De maand mei is voorbij en het moment is daar! Tel nu de bloemen in 1m2 van je ongemaaide gazon en geef dit door via het telformulier. Wij berekenen dan de nectarscore van je tuin. Hoe hoger de nectarscore, hoe meer bloemen er bloeien en hoe beter dat is voor de biodiversiteit. Heb jij in mei je gras ook laten staan? Tot 8 juni kun je nog bloemen tellen om bij te dragen aan de Nationale Nectarscore!

De gazonbezitters die hun telling hebben ingeleverd, ontvangen een persoonlijke nectarscore die bijdraagt aan het nationale resultaat van de campagne. Via de nectarscore weten we hoeveel nectarsuiker er is geproduceerd dankzij het bloemrijke gazon dat in mei is laten staan, en kunnen we berekenen hoeveel insecten we samen te eten gaven. Deelnemers ontvangen ook een advies op basis van hun nectarscore, om dit volgend jaar te verbeteren. Tel daarom nog snel je bloemen voor 8 juni! Ga naar de bloementelling en uitleg.

Zo gaat het berekenen van de nectarscore in zijn werk:

  1. Download de tellijst en de plantbeschrijvingen op de pagina “Hoe tel ik”
  2. Kies een stuk ongemaaid gazon van 1m2 (niet meer!). Optioneel: Zet dit stuk gazon af met behulp van een meetlint of touw.
  3. Tel de bloemen in het stuk gazon dat je gekozen hebt.
  4. Vul het telformulier in met je verzamelde gegevens.

Weten wat je ná mei kunt doen met je lange gras?
Bekijk hier de tips. 

Aantal aanmeldingen
In totaal waren er in mei 2023 zo’n 1969 aanmeldingen voor de campagne. Dat is meer dan het dubbele van 2022! Er is gezamenlijk 79 hectare gazon niet gemaaid. Ook deden er veel gemeenten officieel mee met de campagne, die hiermee hun inwoners betrokken en informeerden over hun eigen (ecologische) maaibeleid.