Maak je eigen BIJbliotheek

Tijdens de Klimaatadaptatieweek die in januari plaatsvond in Groningen, werden mensen opgeroepen om met creatieve ideeën te komen voor een snel op te zetten actie ten gunste van het klimaat. Agnes Bakker liep al een tijdje rond met het idee van een BIJbliotheek en vond dit een perfecte kans om er ook echt iets mee te gaan doen.

Een BIJbliotheek is een een mini-bieb met daarin de juiste informatie over hoe je je omgeving kunt vergroenen in een plek waar bijen blij van worden. Naast de juiste boeken vind je ook goede stekjes en goede inheemse zaadjes. Ze diende het idee in en het werd meteen omarmd door bewoners en dus ook gerealiseerd: in de wijk Laanhuizen in Groningen is in samenwerking met bewoners de eerste BIJbliotheek met BIJkletsbank geplaatst. Deze zijn ontworpen en gemaakt door Jeroen Kluitenberg van Kluit & Berg.

BIJbliotheek-pakket
Veel mensen willen hun tuin vergroenen maar plaatsen vaak niet de voor de natuur gewenste planten. De BIJbliotheek kan hierin voorzien. Ook kan er deelgereedschap aan het biebje worden gehangen en kun je er een BIJkletsbankje bijplaatsen voor de sociale interactie in de buurt. Door Anne Stalinski is deze flyer met pakkende illustraties ontworpen. Steenbreek deelnemer gemeente Groningen ziet graag op meer plekken in de stad een BIJbliotheek. Natuurlijk het liefst door inwoners zelf opgepakt. Om dit te stimuleren heeft gemeente Groningen geld beschikbaar gesteld. Niet om het Biebje en het bankje te realiseren, maar wel om de juiste inhoud te leveren wanneer dit is opgepakt en gemaakt door een buurtinitiatief. Dus een BIJbliotheek-pakket!