Met de Bomenkansenkaart vind je de ruimte om meer bomen te planten

De eerste stelling van de 3-30-300 regel is dat iedereen vanuit huis minstens 3 bomen (van behoorlijke omvang) moet kunnen zien. Zicht op groen is van groot belang voor onze mentale gezondheid en welzijn. Niet gek dus dat veel gemeenten als doel stellen om de komende tienduizenden bomen te planten. Maar waar moet je dan beginnen?

Als je een boom plant, dan wil je waarschijnlijk dat deze op een plek terecht komt waar hij kan overleven. “Dus plant de juiste boom, in de juiste maat, op de juiste plek, in de juiste groeiplaats,” aldus Joost Verhagen, eigenaar van Cobra Groeninzicht en ontwikkelaar van de Steenbreek Atlas.

Via de Bomenkansenkaart van de Steenbreek Atlas krijg je inzicht in de mogelijkheden voor ontstening én waar ruimte is voor het planten van bomen. Daarbij is het van belang rekening te houden met de toekomstige grootte van de bomen en de benodigde groeiruimte.

“Plant de juiste boom, in de juiste maat, op de juiste plek, in de juiste groeiplaats”

De kansenkaart bestaat uit twee niveaus:

  1. Het eerste niveau laat op buurtniveau zien waar de meeste mogelijkheden zijn om te ontstenen en op welke plekken potentiële groeiruimte voor bomen te vinden is.
  2. Het tweede niveau is een gedetailleerde weergave van waar ontsteend kan worden en waar welke grootte bomen geplant kunnen worden. Voor dit niveau berekenen we per gemeente de genoemde kansen.

Na het uitvoeren van de berekeningen, moeten de resultaten door de gemeente gevalideerd worden. Daarna gebruiken we de resultaten om definitieve berekeningen te maken en het dashboard te vullen met de juiste data. Vervolgens kun je een kans selecteren in het online dashboard en haal je met één klik een pop-up met bruikbare kengetallen tevoorschijn.

Hoe vind je nou alle bomen van Nederland?
Minimaal een keer per jaar berekent Cobra Groeninzicht alle bomen in Nederland op basis van de BomenMonitor. Door een feedbackloop van opdrachtgevers, innovatie en gebruik van nieuwe bronnen is de BomenMonitor een ‘levende’ database van alle bomen in Nederland, zowel in de openbare als private ruimte. De bomen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen om meegenomen te worden in de analyse:

  • De boom is minimaal 6 m hoog en heeft een kroondiameter van 3 m. Uit vertrouwde datasets (van onder andere gemeenten) halen we bomen die kleinere dimensies hebben.
  • Een houtige vegetatie met bladgroen wordt als boom gezien, dus dat kunnen ook hele grote struiken zijn
  • Een boom moet detecteerbaar zijn op de luchtfoto’s
  • De conditie van de boom moet goed zijn, met voldoende blad

Zelf aan de slag
Om met de bomenkansenkaart aan de slag te gaan, kun je als Steenbreekgemeente een jaarlicentie aanschaffen. Heb je nog vragen hierover en wil je graag de mogelijkheden bespreken, neem dan graag even contact op via info@steenbreek.nl