Najaarsactie: het vergeten tuinseizoen

Het najaar is helaas onterecht een vergeten tuinseizoen geworden. Daarom willen Stichting Steenbreek en NL Greenlabel in samenwerking met Stichting De Groene Stad, De Tuinen van Appeltern en Tuinbranche Nederland oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen gaan uitroepen. Tijdens de najaarsactie ‘Het vergeten tuinseizoen’ van 1 t/m 31 oktober wordt iedereen in Nederland via diverse (online) activiteiten geënthousiasmeerd om weer in het najaar actief in de tuin aan de slag te gaan.

Najaar is hét tuinseizoen
In de tuinsector is de afgelopen 30 jaar de focus om diverse redenen (strenge winters, plantenteelt in containers i.p.v. volle grond en verlegde interesses vanuit consumenten voor de tuin in het voorjaar) geheel in het voorjaar komen te liggen. Logischerwijs is de sector daarop ingesprongen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven.

Door de klimaatverandering begint de lente steeds vroeger en houdt de zomer lang aan. Met als gevolg zeer warme, langdurige droge periodes. Vaak is het zelfs in oktober nog prachtig weer. Het najaar is vanwege verschillende redenen de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Zo is de bodem nog warm na de zomer en slaan de planten beter aan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaap-stand’ zijn. De grond heeft meer tijd om zich aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt. Maar het belangrijkste is nog wel dat de consument die in het najaar in de tuin in de slag gaat, al direct in het vroege voorjaar kan genieten van een mooie en levendige tuin! En vroeg in het voorjaar bloemen, is ook weer goed voor de biodiversiteit.

Het najaar is vanwege verschillende redenen de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin.

Najaarsactie 1 t/m 31 oktober
Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Stichting De Groene Stad, De Tuinen van Appeltern en Tuinbranche Nederland gaan gedurende de hele maand oktober aandacht schenken aan het vergeten tuinseizoen. Via diverse (online) kanalen, nieuwsbrieven, tv-programma’s, dagelijks tuintips, tuinmagazines, etc. gaan we heel Nederland weer opnieuw enthousiast maken om juist in het najaar actief aan de slag te gaan in de tuin.

De exacte invulling van deze actiemaand begint steeds meer vorm te krijgen. Organisaties die een bijdrage willen leveren om van deze landelijke publiekscampagne een succes te maken, zijn nog van harte welkom. Mag uw actie in oktober zeker niet ontbreken in de publiciteit, stuur dan een bericht naar info@steenbreek.nl.

#vergetentuinseizoen