Stenen eruit, groen erin!

Afgelopen zaterdag ontvingen de bewoners van het Rembrandtkwartier een gratis plant bij inlevering van een tuintegel. Deze actie is georganiseerd door Steenbreek Alkmaar samen met de buurtvereniging. Het doel is minder stenen en meer groen in de tuinen. Met de ontvangen plant konden de bewoners meteen aan de slag in hun tuin.

Meer groen in de wijk is enorm belangrijk, voor de biodiversiteit (vogels, bijen, vlinders), een betere afwatering van het regenwater en meer koelte in de tuin tijdens warme zomers. Een aanzienlijk deel van het oppervlakte in de wijk bestaat uit particuliere tuinen. Daarom is dit jaar de actie ‘stenen eruit, groen erin!’ gestart. In april hebben alle wijkbewoners al een informatiepakket over groene tuinen ontvangen. Hierin zaten tips voor je tuin, tuinschetsen ter inspiratie, plantenlijsten en bloemzaadjes.

Persoonlijk tuinadvies aan huis
Bewoners hebben soms vragen over hun eigen tuin: Welke planten kan ik het beste kiezen? Wat groeit goed in de schaduw? Wanneer moet ik snoeien? Zes buurtbewoners hebben zaterdag een gratis persoonlijk tuinadvies aan huis gekregen van Tuinvrouwen van Alkmaar.

Iedere steen eruit telt
De Steenbreek activiteiten richten zich op een groene en klimaatbestendige leefomgeving. Omdat gemiddeld ongeveer 40% van het stedelijk gebied in bezit is van particulieren, is het van belang dat bewoners hun tuin ook groener maken. Al die lokale maatregelen zijn enorm effectief. Iedere steen eruit telt. Hortus Alkmaar organiseert in Alkmaar de Steenbreekacties, in opdracht van de gemeente.
Zie ook www.hortusalkmaar.nl/steenbreek