Opening groen schoolplein Nijmegen

Maandag 31 augustus is het zover. Wethouder onderwijs, welzijn en zorg, Grete Visser, opent het nieuwe groene schoolplein van Montessorischool Nijmegen-Oost. Ruim 2200 tegels maakten plaats voor groen! Door de aanleg van een groen schoolplein hebben de leerlingen meer mogelijkheden om ervaringen op te doen in de natuur. Ook worden ze door het natuurlijke terrein uitgedaagd tot een andere manier van spelen. Wat de aanpak van deze school bijzonder maakt, is dat alle kleuterlokalen een buitendeur hebben gekregen. Hierdoor kunnen de kleuters gemakkelijk óp het groene schoolplein, in de frisse buitenlucht, les krijgen.

Groene boost
Na een lange aanloop is het schoolplein een heel stuk groener geworden. De subsidie van de provincie Gelderland en de ondersteuning vanuit de gemeente Nijmegen, de Bastei en Operatie Steenbreek, heeft een boost gegeven om het schoolplein sneller groener te krijgen. Er waren al plannen en financiën en ook initiatieven van ouders en kinderen, maar dat alleen was niet genoeg voor een sterke impuls.

Trots
De medewerkers van de school zijn ontzettend blij en trots dat ze nu een mooi groen schoolplein kunnen openen. Siward van der Velden van ‘Natuurlijk van der Velden’ heeft samen met leerkrachten, leerlingen en de directeur Ilse Buijtels het ontwerp gemaakt. Het oorspronkelijke idee was om alleen het kleuterplein te vergroenen, maar er is óók al een mooi begin gemaakt met het grote plein voor de hogere groepen. Er zijn nog volop aanvullende ideeën voor de beide pleinen. Die probeert de school stapsgewijs te realiseren. Het is goed om nog iets te wensen over te hebben!

12 groene schoolpleinen!
Mede door de subsidie van de Provincie Gelderland gaan steeds meer scholen in Nijmegen aan de slag met een groen schoolplein. De stad is inmiddels 12 groene schoolpleinen rijker! En er zijn ook nieuwe schoolpleinen op komst. Een groen plein kent vele voordelen. Bij zware regenbuien zakt het regenwater gemakkelijk in de grond en komen schoolpleinen niet blank te staan. Met de stijgende temperaturen in de zomer biedt een groen schoolplein koelte en kan er toch lekker buiten worden gespeeld. Bovendien is groen gezond en biedt een groen schoolplein meer creatieve uitdagingen voor de leerlingen. Een groene revolutie is gaande onder het motto van Operatie Steenbreek: ‘Stenen eruit, GROEN erin!’. De afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME), van De Bastei ondersteunt scholen in het proces naar een groen schoolplein.