Programma Nationale Groendag 2017 bekend met  thema klimaatadaptatie

Op 20 september organiseren de gemeente Krimpen aan den IJssel, Entente Florale en Operatie Steenbreek de Nationale Groendag. Het thema van dit jaar is ‘Met groen en blauw naar klimaatbestendige steden’. Deze kennis- en inspiratiedag is bedoeld voor professionals die in de openbare ruimte werkzaam zijn.

De gemeente Krimpen aan den IJssel werd  in september 2016 uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland. Dit jaar vindt daar de Nationale Groendag plaats. Tijdens deze dag worden de  winnaars van de Nationale Groencompetitie Entente Florale 2017 bekendgemaakt.

Ochtendprogramma
In het ochtendgedeelte gaan drie sprekers  in op het thema ‘Met groen en blauw naar klimaatbestendige steden’. Jaap Spros, voorzitter van Entente Florale licht dit toe: “Om oplossingen te bieden tegen klimaatverandering in het stedelijk gebied, denk hierbij aan overtollige neerslag, hittestress en droogte, staan we voor de uitdaging om oplossingen te bedenken. Dit kan enerzijds met technische maatregelen worden gerealiseerd, maar anderzijds kan daar het groen voor worden ingezet. Het groen biedt  veelzijdige oplossingen. Het buffert water, zorgt voor verkoeling, bevordert voor biodiversiteit en het is goed voor de leefbaarheid.’ Om dit onderwerp goed op de kaart te zetten, is daarom dit jaar gekozen voor het thema ‘Met groen en blauw naar klimaatbestendige steden’.”

Wethouder Marco Oosterwijk van Krimpen aan den IJssel: “Ik ben trots dat we de Nationale Groendag dit jaar in Krimpen aan den IJssel kunnen organiseren. Het wordt een mooie, interessante dag voor de organisaties in onder andere de groensector en deelnemende gemeenten. Goed dat we dit jaar aandacht besteden aan dit thema. Een thema wat ook in Krimpen aan den IJssel actief wordt opgepakt. Laten we elkaar op 20 september inspireren, zodat we ook voor uw situatie passende klimaatadaptieve oplossingen kunnen bieden.”

Andries Heidema, burgemeester van Deventer en vicevoorzitter van Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie, licht tijdens de Nationale Groendag het landelijke beleid rondom klimaatadaptatie toe. Wethouder Mario Jacobs van de gemeente Tilburg vertelt  hoe zijn gemeente omgaat met klimaatverandering. In zijn optiek zijn groen-blauwe structuren een must voor klimaatadaptatie.

Na de toelichting van het landelijk en regionaal beleid komt ook de positie van de groensector inzake de klimaatadaptatie aan bod. Wim van Ginkel, CEO van De Koninklijke Ginkel Groep, vertelt de aanwezigen hier meer over.

Middagprogramma
In de middag zijn er vier workshops die allemaal betrekking hebben op het thema van de Nationale Groendag. Daarna worden de prijzen uitgereikt van de Steenbreektrofee door Isabelle Diks,  lid van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer en  van de Nationale Groencompetitie Entente Florale 2017 door Harry Boeschoten – Programmadirecteur Groene Metropool bij Staatbosbeheer. De afsluiting van de Nationale Groendag bestaat uit de bekendmaking van het Groenste Dorp en de Groenste Stad van Nederland 2017. De gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Purmerend en Waalwijk strijden in de categorie  ‘Stad’ om de titel. In de categorie ‘Dorpen en kleine steden’ doen  Geertruidenberg, Lisse en Voerendaal mee aan de verkiezing.

De Nationale Groendag 2017 wordt georganiseerd door de gemeente Krimpen aan den IJssel, Entente Florale Nederland en Operatie Steenbreek.