Puntensysteem voor vergroenen tuin wint summerschool

Een puntensysteem voor het vergroenen van tuinen is het winnende idee geworden van de summerschool ‘Ontwerp de nieuwe norm voor een groene tuin’. Jonge professionals bogen zich over de vraag op welke wijze woningcorporaties de tuinen van hun huurwoningen klimaatbestendig kunnen maken. De summerschool werd georganiseerd door het Kennislab voor Urbanisme in opdracht van door Stichting Steenbreek.

Het winnende plan ‘Vlinderpunten’ is bedacht door Joep van Belkum, Jan van den Braak, Sofie de Wit en Inès Youssef. Zij bedachten een puntensysteem om huurders te verleiden hun tuin te vergroenen door punten te verzamelen waarmee ze voor cadeautjes kunnen sparen. Dit plan werd als hoogste gewaardeerd door een jury die bestond uit Roel van Dijk (Stichting Steenbreek), Mireille Voorendt (Sociaal Tuinieren/Natural Steps), Frank Geenen (gemeente Oss), Marjan Kootwijk (woningcorporatie Ymere) en Caronne Ionescu (huurder en deelnemer van Sociaal Tuinieren Utrecht).

Woningcorporaties
Aanleiding voor de wedstrijd was de maatschappelijke verantwoordelijkheid die woningcorporaties steeds meer ervaren om de biodiversiteit in stand te houden of te vergroten en het belang om de tuinen van hun huurders te vergroenen en klimaatbestendig te maken ten behoeve van het wooncomfort (minder hittestress en wateroverlast).

Geheel online
Aan de summerschool, van 21 tot en met 23 oktober, deden verdeeld over verschillende teams twintig jonge professionals uit het hele land mee. Voor de eerste keer vond deze summerschool geheel online plaats. De teams gingen op zoek naar vernieuwende ideeën en concrete tools waarmee woningcorporaties de tuinen klimaatbestendig kunnen maken en door middel van groen kunnen bijdragen aan de leefbaarheid en sociale cohesie in de buurt.

Naast het puntensysteem waren er plannen voor de inzet van kinderen als vehikel voor het vergroenen van de buurt, het schenken van een fruitboom aan huurders, huurders een pakket laten kiezen om 1 vierkante meter tuin te vergroenen, en de huurder een bepaald type tuin laten kiezen die samen met de woningcorporatie wordt aangelegd.