Rotterdam trekt 12,5 miljoen euro uit om de stad groener te maken

Steenbreekgemeente Rotterdam trekt 12,5 miljoen euro uit om de stad groener te maken. Er moet 20 hectare groen bijkomen, vergelijkbaar met 40 voetbalvelden. Om deze flinke klus te klaren, is de hulp van bewoners, bedrijven en bijvoorbeeld woningcorporaties hard nodig. De gemeente heeft namelijk maar 40 procent van de stad zelf in handen.

Wethouder Wijbenga (onder andere buitenruimte) maakte in april het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’ bekend. Meteen stak gebiedscommissie Delfshaven haar vinger op: ‘Wij willen meedoen, onze bewoners hebben volop ideeën’. Besloten werd als eerste een plan te maken voor de ‘stenige’ Nozemanbuurt; een stuk of zeven straten in de driehoek Heemraadssingel, Mathenesserlaan en Vierambachtsstraat. Bewoners is gevraagd hun wensen in te dienen. Een landschapsontwerper werkte de voorstellen van de bewoners verder uit. Nu, krap een half jaar later, gaat het groener maken van de buurt beginnen.

‘Elk stukje groen erbij maakt de stad fijner om in te wonen.’

Bert Wijbenga – wethouder Buitenruimte

De buurt is binnenkort 60 geveltuinen rijker. De gemeente haalde eerder al de tegels eruit, legde betonranden aan en zorgde voor aarde. Sommige geveltuinen krijgen een extra groot formaat. De bewoners zorgen zelf voor beplanting en beheren de tuintjes. Er komen enkele nieuwe bomen bij. 75 boomspiegels worden groter gemaakt en – zoveel mogelijk – beplant. De randen krijgen eenzelfde hoogte als de stoep, zodat regenwater naar de boomspiegels kan lopen. Wethouder Wijbenga: ‘Ik vind het geweldig dat in zo’n korte tijd een plan is gemaakt waar zoveel bewoners aan meedoen. Juist groen dichtbij huis is voor hen erg belangrijk. Ook al gaat het misschien niet om grote hoeveelheden, elk stukje groen erbij maakt de stad fijner om in te wonen.’

Meer groen
De gemeente wil graag meer groen, omdat het Rotterdam aantrekkelijker maakt. Het biedt bewoners en alle andere bezoekers van de stad mogelijkheden voor rust, recreatie en beweging. En het maakt de stad beter bestand tegen extreme regenbuien en heet en droog weer. Bewoners die ook hun buurt groener willen maken, kunnen contact opnemen met de gebiedsnetwerker in hun gebied.

Bron:
Gemeente Rotterdam