Steenbreek weer in top 20 Duurzame 100

Voor het derde achtereenvolgende jaar is Stichting Steenbreek in de top 20 geëindigd van de Duurzame 100, de lijst van groene denkers en doeners die dagblad Trouw elk jaar publiceert. Winnaar van de 2021-editie werd ABP Fossielvrij.

Trouw presenteert sinds 2009 elk jaar een lijst met de meest duurzame initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling. Tot 2019 ging het om prominente Nederlanders: wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven. Sindsdien richt de lijst zich op ‘initiatieven van onderop’, dus van burgers.

Burgercollectieven
Stichting Steenbreek eindigde in 2019 op de vijftiende plaats van de ranglijst en vorig jaar op de achtste. Dit jaar eindigde Steenbreek op de zeventiende plaats. In de top 10 van dit jaar zijn een groot aantal burgercollectieven te vinden dat grond opkoopt of beheert voor natuuraanleg of kringlooplandbouw.

Op de eerste plek eindigde dit jaar ABP Fossielvrij dat volgens de jury ‘vol vuur de onvrede verwoordt van de leraren, ambtenaren en agenten die geen pensioen willen dat wordt verdiend met beleggingen in viezigheid’.

‘Een begrip’
De bekendmaking van de eerste 25 namen op de lijst voor 2021 gebeurde afgelopen donderdagavond (7 oktober) in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam met onder meer een videoboodschap van Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij loofde de Duurzame 100, een ranglijst die ‘door de jaren heen een begrip is geworden in ons land’.