Twee winnaars van de Steenbreektrofee

Steenbreekvirus Harderwijk (categorie Burgerinitiatieven) en ikgroenhet Parkstad Limburg (categorie Professionals) zijn dit jaar de winnaars geworden van de Steenbreektrofee. Bij de uitreiking woensdag 22 september tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht, werd aan De Laarhorst Vergroend Arnhem de aanmoedigingsprijs toegekend.

Beeld: Sjon.nl
Bijschrift: Inia Ritsers (ikgroenhet Parkstad) Ingrid Klooster (Steenbreek virus Harderwijk)

Het is de vijfde keer dat de Steenbreektrofee wordt uitgereikt. De beoordeling van de 29 inzendingen werd vorig jaar in verband met de coronapandemie uitgesteld naar dit jaar. Omdat het lang niet mogelijk was om als jury bij elkaar te komen en het land in te gaan om de projecten te bezoeken, is besloten de beoordeling dit keer digitaal te doen.

Van de 29 inzendingen werden 7 projecten genomineerd. De inzendingen waren zo uiteenlopend dat is gekozen voor een beoordeling in twee categorieën: Burgerinitiatieven en Professionals. Volgens juryvoorzitter Margot Ribberink hebben alle projecten gemeenschappelijk dat wordt samengewerkt met andere partijen en dat alle initiatieven een bijdrage leveren aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en leefbaarheid.

‘Het aantal inzendingen heeft ons enorm verrast. Je ziet dat men zich in heel Nederland ervan bewust is dat groen niet alleen goed is voor het klimaat en de biodiversiteit, maar dat het ook fijn is om in een groene omgeving te verblijven. Overal zijn mensen bezig zijn met vergroenen en anderen te inspireren en enthousiast te maken. En juist die mensen zijn in het zonnetje gezet door Ingrid Klooster van het winnende project; zij heeft met heel veel enthousiasme mensen warm gemaakt voor groen. Dat is volgens ons ook de manier om daarmee verder te gaan. Iedereen denkt bij virus aan corona, maar het Steenbreekvirus is heel positief en het is heel goed als dat zich verder uitbreidt.’

Prijswinnaars
Het winnende project Steenbreekvirus Harderwijk werd in gang gezet door een bewoner. Aanleiding was eerder een succesvol bomenproject van de gemeente en een geveltuintjesproject in het centrum. De aanleg van een geveltuin bracht tijdens de coronacrisis weer een beetje positiviteit en bewoners spraken elkaar op straat weer uitgebreider. Dat bracht Ingrid Klooster ertoe mensen in haar straat te helpen hun tuin te vergroenen; dit breidde zich ‘als een virus’ uit naar omliggende straten en de hele buurt.

Ikgroenhet Parkstad Limburg is een meerjarenproject dat buurtgewijs wordt uitgevoerd. Per buurt worden bewoners uitgedaagd om met voorstellen te komen voor vergroening van de eigen voortuin of delen van de openbare ruimte. Met de deelnemende bewoners wordt daarna een groenontwerp op maat gemaakt dat tijdens een tuinfestivaldag wordt uitgevoerd. Het project is gericht op het stimuleren van samenwerking en contact tussen bewoners, maar ook tussen professionals en bewoners.

De aanmoedigingsprijs is voor De Laarhorst Vergroend Arnhem; basisschool De Laarhorst is in de afgelopen jaren vergroend door middel van korte acties en een klusdag. Tegels zijn verwijderd en vervangen door groen en bij de entree zijn vogelhuisjes, plantenbakken en zitstammen geplaatst. Natuureducatie heeft inmiddels ook een plaats gekregen in het onderwijs op de school.

Inspiratie
Stichting Steenbreek organiseert jaarlijks deze prijsvraag om innovatieve voorbeelden te laten zien waarbij groen en water op een praktische manier worden benut, en die illustreren waar Steenbreek voor staat. Dit zijn initiatieven met betrekking op onder meer bevordering van biodiversiteit, gezondheid, sociale cohesie en klimaatadaptatie. Deze projecten dienen weer als inspiratie en voorbeeld voor anderen. Bij Stichting Steenbreek aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies en partners kunnen meedingen naar de Steenbreektrofee. Voor meer informatie ga naar https://steenbreek.nl/trofee/