Vergroening Riemsdijkstraat in Wageningen

Tijdens een housewarming in november 2022 vroeg buurtbewoonster Marijke: “Hé, wat vinden jullie ervan als we de straat meer groen gaan maken?” Alle aanwezigen waren voor en ter plekke werden plannen gemaakt. Bewoners Jaap en Sjoerd deden een voorstel aan de gemeente. Een mooi project, waarbij binnen beperkte mogelijkheden toch is doorgezet.

Dit project is genomineerd voor de Steenbreektrofee 2024categorie Maatschappelijke initiatieven.

Eerst een flyer gemaakt en in alle brievenbussen gestopt om de meningen te peilen. Daarna werd er contact gezocht met de gemeente Wageningen voor de mogelijkheden. Er werd een app-groep voor de Riemsdijkstraat gemaakt en via een flyer volgde het verzoek om reacties aan te leveren. Verschillende enthousiaste reacties kwamen binnen. Het vergroeningsidee was geboren en verspreid! De communicatie in de straat kwam op gang en steeds meer bewoners sloten zich aan, ook de drie studentenhuizen.

Bewoner Jaap maakte een tekening. Samen met een verzoek werd deze ingediend bij de gemeente en een afspraak volgde met Wilko Krist, gemeenteambtenaar afdeling Buurtgroen Wageningen.

Hé, wat vinden jullie ervan als we de straat meer groen gaan maken?”

De opstart met de gemeente
Het gespreksresultaat was teleurstellend vanwege het bestemmingsplan met bijbehorende verkeerswetgeving en -inrichting. Er kon vanwege de smalle straat niets aan groenvoorzieningen worden aangebracht vanwege de 1,5 ruimte aan beiden zijden van de straat vanwege de auto’s die (sporadisch) langsrijden. Ze besloten een brief aan de wethouder Erik Jan Bijleveld te sturen waarin ze hun ideeën beschreven die zoveel mogelijk aansloten aan de visie van de gemeente. En waarin ze de huidige verkeerskundige bestemming (1992) ter discussie stellen. Met de brief vroegen ze om een gesprek.

Het resultaat van dit gesprek was uiterst positief en komt heel ver tegemoet aan de wensen van de buurtbewoners. Alleen het autoluw inrichten van de straat kan nog niet gerealiseerd worden. Dit vraagt om ingrijpender veranderingen waaronder het verdwijnen van parkeerplaatsen. Maar, over de huidige aanvraag beloofde de wethouder nog voor het zomerreces 2023 met een gedetailleerde reactie te komen.

Geweldig nieuws
Deze gedetailleerde reactie kwam 14 juli 2023 binnen. Geweldig nieuws: De gemeente gaat aan beide kanten van de straat groen- en gevelvakken voor de tuinen aanleggen en deze plantklaar opleveren. Paaltjes eruit, bomen vervangen, betonrandjes om inrijden en -lopen te voorkomen. Het is een antwoord op de wensen. Maart 2024 wordt alles opgeleverd. Ze kunnen aan de slag!

Door dit gedeelde vergroeningsonderwerp zijn ze inmiddels een groep geworden. Ze kennen elkaar beter, gesprekjes worden gevoerd, plannen gesmeed. Er gebeurt wat in de straat. Een bijzonder leuke ontwikkeling. Het groen heeft de bewoners van de straat, jonge gezinnen, studenten en oudere stellen verbonden. Een mooie, duurzame bijvangst van het proces. Zeer veel wandelaars spreken de bewoners aan en fleuren op van de straat. Sommigen geven aan hun route naar de markt te hebben verlegd om door deze mooie straat te wandelen.

De inrichting
Tal van ideeën werden uitgewisseld over hoe te beplanten, waar rekening mee te houden. Bewoners zonder groene vingers melden zich en krijgen spontaan hulp aangeboden. Buren gaan gezamenlijk aan het inkopen. Kennis wordt uitgewisseld over planten en regentonnen.

Ze spreken af om een gezamenlijke plantmiddag te plannen op 30 maart. Biertafels en lekkers worden aangeboden. De bewoners showen aan elkaar de mooie planten en gaan aan de slag. Ze enten de grond met regenwormen en brengen bijenhotels aan. Later volgen enkele vleermuiskasten. Het wordt een feestdag van de straat. Gezamenlijk hebben ze een belangrijk en een voor iedereen heel zichtbaar doel bereikt.

De opening
Door de samenwerking met de gemeente horen ze dat er op 11 april een ‘opening’ van het gevelgroen op het gemeentehuis plaatsvindt. Daar is dan de wethouder en de stadsdichter bij aanwezig. In overleg met de gemeente gaan ze de opening van de Riemsdijkstraat combineren binnen de feestelijkheden. Ook vertegenwoordigers van parallelle straten in het centrum kwamen kijken. Een goed voorbeeld in inspireert en doet volgen.

Een straattekening van een lange tak met bladeren verbindt het gemeentehuis met de straat. In de toespraken gaat het nadrukkelijk ook over het straatinitiatief en het slagen daarvan. Statafels, frisdrankjes en hapjes, nu verzorgd door de gemeente, worden naar de Riemsdijkstraat gesjouwd. De stadsdichter spreekt een paar prachtige gedichten, speciaal op de straat geschreven. De bewoners vullen zijn toespraak aan en memoreren dat de Riemsdijkstraat na 750 jaar braak te hebben gelegen en bestraat is geweest nu voor het eerst groen is geworden. Wat een omslag, een eigen straatfeestje in een fantastisch ogende straat!