Zelfs een verwaarloosd geveltuintje is meer waard dan geen geveltuintje

Met een paar enthousiaste buurtgenoten kun je veel bereiken, zo leerde de eerste online Buurttafel van de BOBO, de Bewonersorganisatie Binnenstad Oost gemeente Groningen, over vergroening van de stad en de wijk (29 januari). Ook als je in een straat woont als de Tuinstraat. ‘Zo groen, je waant je haast in Zuid-Europa zo mooi is het daar’, aldus de nieuwe Groene Burgemeester van Groningen Peter Bootsma.

Een aantal bewoners nam al in 2005 het initiatief om de straat met geveltuinen te vergroenen, maar sindsdien zijn er steeds meer studenten komen wonen met vaak wat minder affiniteit met het onderhoud van de geveltuinen. ‘Maar zelfs een verwaarloosd geveltuintje is meer waard dan geen geveltuintje’, stelt Jakobine von Dömming, bestuurslid van BOBO met vergroening in haar portefeuille.

Wat de bewoners allemaal aan vergroening doen en willen doen is te zien in de opname die van de Buurttafel is gemaakt. Jakobine interviewt over dit thema Peter Bootsma, buurtgenoot Ferry Giebels en de onvermoeibare coördinator groenparticipatie van de gemeente Laurens Stiekema, waarna voorzitter Henk Boldewijn afsluit met een interview met Hedwig de Boer, projectmanager Herinrichting Damsterplein (Henk: ‘We maken van het Damsterplein het Damsterpark!’).

Enthousiaste buurtbewoners
Wat steeds weer terugkomt, is dat je een paar enthousiaste buurtgenoten moet hebben die van groen houden en die de kar willen trekken. Dan kun je veel bereiken. In de woorden van Laurens Stiekema: ‘De basis van het gemeentebeleid is dat als bewoners het initiatief nemen er best veel mogelijk is.’ Laurens denkt graag mee over zaken als welke planten geschikt zijn en wat haalbaar is, maar de bewoners zijn ‘in the lead’. Of het nu over geveltuintjes of groene daken gaat, het ‘vliegt volledig uit de bocht’, oftewel: het gaat geweldig. Werden er in 2010 nog zo’n 50 geveltuintjes aangelegd, vorig jaar waren dat er al zo’n 700.

Voor iedereen in gemeente Groningen die deze lente aan de slag wil in de straat of buurt. Kijk op
gemeente.groningen.nl/geveltuin-aanvragen-of-boomtuin-adopteren of gemeente.groningen.nl/tegel-eruit-plant-erin.