Zo voorkom je plagen in je tuin

Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder vatbaar ze zijn voor plagen en ziektes. Zo voorkom je onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Door planten op de juiste plek te zetten en jouw tuin slim in te richten, maak je je tuin bovendien onderhoudsvriendelijk. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Deze tips helpen je op weg.

Zorg voor een gezonde bodem
In een rijke en luchtige voedingsbodem groeien planten goed. Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest, want dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Heb je een balkon met potplanten en gebruik je potgrond? Kies dan liever voor potgrond zonder turf, zoals potgrond op basis van kokos. Dat is beter voor het milieu.

Kies de juiste plek
Denk goed na over welke planten goed bij jouw tuin passen en waar je ze het beste kunt plaatsen. Houd rekening met de hoeveelheid zon en schaduw, de grondsoort en de vochtigheid van de bodem. Planten die op de juiste plek staan hebben minder onderhoud en water nodig. Als je niet zulke groene vingers hebt, kies dan voor inheemse planten. Dit zijn planten die van nature in Nederland voorkomen en zich aan de lokale omgeving hebben aangepast, waardoor ze minder onderhoud nodig hebben én beter zijn voor de natuur.

Voorkom onkruid
Het beste wapen tegen onkruid is het bedekken van kale stukken grond, bijvoorbeeld met bodembedekkende planten. Heb je toch last van onkruid? Je kunt het vaak makkelijk verwijderen met de hand, een schoffel en een schepje. Het is een misverstand dat een betegelde tuin onderhoudsvriendelijker is: doordat regenwater minder goed kan weglopen in een betegelde tuin, ontstaat er groene aanslag op de tegels. In een groene tuin heb je dus minder schrobwerk.

Lok natuurlijke vijanden naar je tuin
Vogels, insecten en andere dieren helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Vogels zijn bijvoorbeeld dol op slakken en lieveheersbeestjes eten graag bladluis. Deze natuurlijke vijanden ontdekken vanzelf je tuin als je zorgt voor toegang, voldoende beschutting, voedsel en nestmogelijkheden.

Aan de slag tijdens de Week van de Groene Tuin
Beginnen jouw (groene) vingers al te kriebelen bij het lezen van deze tips? Doe dan ook mee aan de Week van de Groene Tuin van 4 t/m 10 april 2023! Samen gaan we zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen. Ga zelf aan de slag met de tips of kijk op weekvandegroenetuin.nl/acties welke groene activiteiten er bij jou in de buurt zijn. Heb jij een groene tuin of groen balkon die het verdient om in de schijnwerpers te staan? Dan kun je ook meedoen aan de fotowedstrijd via de weekvandegroenetuin.nl/fotowedstrijd.