,

Flevoland Bloeit: Groene activiteiten in alle zes gemeenten

In provincie Flevoland zijn de komende tijd een groot aantal vergroeningsacties opgezet, aangejaagd door Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie. Dat loopt van een straatmake-over en tuintrainingen tot tegelwippen en plantenpakketten.

In Lelystad houdt samenwerkingsverband Groener Lelystad in het kader van de Week van de Groene Tuin – tot en met maandag 1 april – de ‘Plant en Klaar’-actie met de zogenoemde Plant en Klaarbox. Dit is een biologisch plantenpakket met daarin een struik, vaste planten, aarde en tips om 1 vierkante meter in de tuin te vergroenen. Dit jaar zit het pakket vol planten die zorgen voor een lange bloeiboog van het voorjaar tot het najaar. Een voorwaarde voor deelname is het inleveren van minstens 1 vierkante meter aan tegels.

Straatmake-over
Ook is er een subsidiemogelijkheid voor regentonnen, het lenen van tuingereedschap en staan vrijwillige experts en professionals van Landschapsbeheer Flevoland klaar om tuintips te delen. Wie samen met de buren voortuinen wil aanpakken, een geveltuin aanleggen of boomspiegels verfraaien, kan zich aanmelden voor de ‘groenestraatmake-over’. Ook kan een stukje openbaar groen worden geadopteerd. Het samenwerkingsverband Groener Lelystad bestaat uit Landschapsbeheer Flevoland, IVN Natuureducatie, Woningbouwcorporatie Centrada en de gemeente Lelystad. Alle acties in Lelystad zijn hier te vinden.

Tuintrainingen
Op zaterdag 13 april houdt Groei & Bloei NOP in samenwerking met IVN, gemeente Noordoostpolder, Steenbreek en woningbouwcorporatie NOP een tegelruilactie in de dorpen Bant en Ens. Voor de eerste 140 inwoners is een ‘Plant en Klaar’-pakket beschikbaar. Er staat een container waar de tegels in kunnen. In samenwerking met de vrijwilligers van welzijnsstichting Carrefour en Groei & Bloei houdt IVN Natuureducatie tuintrainingen voor inwoners die tegels hebben ingeleverd.

Tegelwippen
De gemeente Dronten gaat tegelwippen, samen met Samen actief Dronten, IVN Natuureducatie, woningbouwcorporatie OFW, Steenbreek en de gemeente Dronten. Op zaterdag 25 mei is er een tegelruilactie in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant; bij inleveren van tegels maakt men kans op een plantpakket. Om hiervoor in aanmerking te komen moet men zich aanmelden. Tegels inleveren kan altijd. De beloning is een zakje bloemzaden van Cruydt-Hoeck.
Per locatie staan er drie containers, voor oude tegels, afvoeren wit zand en een met goede tuinaarde. Alle deelnemers ontvangen een uitnodiging voor de tuintraining ‘De Levende Tuin’.

Openbare ruimte
Gemeente Urk houdt weer een actie voor het inleveren van oude tegels, waarbij een aantal planten worden weggeven. Er kunnen maximaal tien tegels (maximaal 1 vierkante meter) worden ingeleverd. Ook kan men aan de gemeente Urk laten weten welke plek in de openbare ruimte wel een beetje ‘Steenbreek’ kan gebruiken; dus tegels eruit en groen erin. De beoogde locaties kunnen via deze link met foto en adres worden doorgegeven. Team wijkbeheer van de gemeente gaat aan de slag met de beste inzending.

Hagencampagne
Gemeente Zeewolde doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. De tegels die zijn gewipt kunnen worden aangemeld op de site van Duurzaam Zeewolde.
Komend najaar organiseert de gemeente Zeewolde samen met Steenbreek en IVN een hagencampagne: tegels eruit en bloeiende haagplanten erin. Met haagplanten wordt de tuin koeler en kan het water beter wegstromen. Daarnaast zijn hagen een belangrijke schuil- en voedselplek voor tuinvogels.

Groene Buur
Groene Buur Almere besteedt tijdens de Week van de Groene Tuin veel aandacht aan het vergroenen van de tuin. Met onder meer het inrichten van een tuin, hoe die onderhoudsvriendelijk te houden en welke bomen, struiken en planten geschikt zijn.
De gemeente Almere werkt samen met Stad & Natuur Almere, Groene Buur, Steenbreek en IVN Natuureducatie aan een structurele vergroeningskalender voor en met bewoners met als doelstelling samen tuinen een beetje groener maken. De eerste acties worden in het najaar verwacht.